blog placeholder

Het trainen van je buikspieren is heel simpel. Er zijn vele oefeningen voor. Het kost alleen wat tijd! In dit artikel vind je tips om je buikspieren op een goede manier te trainen tot een platte buik of tot een afgetrainde sixpack. 

Hoe kom ik van mijn buikje af?

Ben je ontevreden over je buik. Staat’ie wat bol? Wil je weer een platte, slanke buik, alleen weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Hieronder enkele tips.

– Ga niet direct je buikspieren intensief trainen in de hoop om je buikomtrek te laten afnemen. Want waaruit bestaat zo’n buikje? Uit spiermassa of lichaamsvet. Juist, uit vet. 

Waarom train je dan je buikspieren? Zal het lichaamsvet vanzelf verdwijnen als je je buikspieren maar lang genoeg traint? Nee, dat beslist niet. Ook is het niet zo dat het overtollige lichaamsvet zal worden omgezet in spiermassa. Dit is allemaal een bedenksel. 

– Concentreer je in de eerste instantie op de verbranding van je lichaamsvet door andere oefeningen te doen, die niet direct inwerking hebben op je buikspiermassa. Pas hierbij ook je dagelijkse eetpatroon aan. Doe regelmatig niet al te intensieve bewegingsoefeningen (zoals steppen, fitnessen of even joggen). Oefeningen waarbij je jezelf niet volledig uitput. Het is meestal moeilijk om regelmatige beweging vol te houden maar het zal zeker resultaat hebben. 

Het percentage vetmassa zal dan op den duur veranderen en dalen. Wanneer het is gedaald kun je je gaan concentreren op je buikspieren. Het is niet erg als je het combineert. Je kan natuurlijk ook direct je buikspieren gaan trainen maar dan wel in combinatie met vetverbrandende oefeningen: Want door alleen je buikspieren te trainen, verbrandt je geen opgeslagen lichaamsvet!

– Als je je buikspieren al aan het trainen bent worden ze steviger en zullen ze strakker gaan hangen. Hierdoor lijkt je vroegere buikje ook al enigszins op een platte buik: De buikspieren hangen nu niet meer zo slap.

Conclusie: Probeer eerst wat lichaamsvet kwijt te raken en concentreer je daarna pas op het trainen van je buikspieren!

Hoe kom ik aan een sixpack (wasbord)?

Het krijgen van een sixpack vergt heel wat training, tijd en doorzettingsvermogen. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Het schijnt dat sommige van nature al een sixpack hebben zonder er echt voor te hebben getraind. Resultaat is soms snel te zien, op korte termijn maar soms pas na enkele tijd, op lange termijn. 

De volgende tips/richtlijnen zullen nuttig voor je zijn, ben je van plan om voor een sixpack te gaan:

-Om te beginnen zul je veel buikspieroefeningen moeten verrichten. Een paar keer per week even je buikspieren een flinke opdonder geven maakt ze sterk. Maar trainen alleen, is niet genoeg. De voeding die je dagelijks neemt en het verbranden van lichaamsvet is minstens zo belangrijk. 

-Daarnaast is het aan te raden om spiermassa op te bouwen. Niet alleen in je buik maar over je hele lichaam. Des te meer spiermassa, des te meer energie verbruik je. Je vetmassa zal afnemen. Laat je lichaam dagelijks energie verbranden. 

-Ten derde zul je je metabolisme (stofwisseling) hoog moeten houden. Om de 3 uur iets eten geeft je energie wat je lichaam vervolgens weer kan verbruiken. Voorbeelden van een stofwisselingsproces zijn de omzetting van eiwitten in aminozuren en koolhydraten die worden omgezet in glucose (suiker). 

-Zorg ervoor dat je vetpercentage ongeveer rond de 12% blijft schommelen. Dit kun je in stand houden d.m.v. een vetarm dieet zodat vervetting tegengegaan wordt. De spieren onder de vetlaag van je buik worden steeds beter zichtbaar naarmate je vetpercentage daalt. 

-Doe er verstandig aan en eet kleine porties verdeeld over de hele dag. Het nadeel van te grote porties is dat je lichaam maar een deel van het voedsel kan verwerken. De rest wordt opgeslagen als bijvoorbeeld lichaamsvet.

Bij kleinere porties is het verwerken ervan geen probleem. Eet liever 6 kleinere porties eten per dag dan 2 of 3 grotere porties. Je eet evenveel maar verminderd het lichaamsvet. 

-Vezels zijn belangrijk om het lichaamsvetpercentage laag te houden. Ze geven je een voldaan gevoel en zorgen voor een verbeterde werking van je darmen. Volkorenproducten, muesli, fruit en groenten bevatten relatief veel vezels. 

-Het drinken van water kan invloed hebben op het zichtbaar worden van je buikspieren (sixpack). Het is belangrijk om voldoende water binnen te krijgen… Minstens 1,5 tot 2,5 liter per dag!

Daarnaast zorgt water voor een betere vetverbranding. Het is dus aan te raden, om dit voldoende te drinken!