blog placeholder

hoe werk het oor? en wat verandert er als je ouder wordt met je oor. dit is belangrijk om te weten. je kan van tevoren je gewoontes wijzigen, of op tijd naar een specialist gaan. als je op tijd naar een specialist gaat, kunnen ze er sneller iets aan doen.

Met je oorschelp vang je geluidsgolven op. Geluidsgolven zorgen ervoor dat het trommelvlies begint te trillen. Hierdoor worden de hamer, het aanbeeld, en de stijgbeugel ook aangedreven. De stijgbeugel zorgt ervoor dat de trillingen aan het vloeistof in het slakkenhuis wordt doorgegeven. De hamer, het aanbeeld, en de stijgbeugel liggen in het middenoor. Dit middenoor zorgt ervoor dat zonder al te veel energieverlies de trillingen doorgegeven worden aan het vloeistof in het slakkenhuis. Dit vloeistof zorgt ervoor dat de haartjes kromgebogen worden. Deze haartjes zorgen ervoor dat de trillingen aan de gehoorszenuw wordt doorgegeven. Aan het einde van de gehoorszenuw ligt het gehoorcentra waar de trillingen omgezet worden in erkenbare geluiden.

 Door het geluid zo zacht te zetten dat het net niet meer gehoord wordt, kom je achter wat de absolute drempel van dit geluid is. Bij zuivere tonen is deze absolute drempel afhankelijk van de frequentie van de toon.

 Het menselijk oor kan ongeveer van 20 tot 20.000 Hz horen  Bij oudere mensen daalt de 20.000 Hz naar ongeveer 15.000 Hz. Een mens hoort het beste tussen 1000 Hz en 5000 Hz. Bij lagere frequenties is het oor minder gevoelig dan bij hoge frequenties. Bij hele harde geluiden zijn treedt er een pijngrens op, dit is bij ongeveer 120 dB. Een aantal voorbeelden zijn; vallend boomblad 10 dB, normaal gesprek 60 dB, zacht gefluister 20 dB, en zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

 

Oorsmeer neemt vocht, vuil en virussen op      

zodat je oor er niet ziek van kan worden. Je      

moet het oorsmeer er niet zelf uithalen, want                    

een gezond oor reinigt zichzelf. Dit gebeurt

doordat het oude oorsmeer korrelig wordt,

en eruit rolt. Het oorsmeer wat je aan de buitenkant ziet kan je wel weghalen, maar dat moet met een wattenstaafje, omdat deze speciaal zijn ontworpen om je oor schoon te maken.

 

 

Het vermogen van het oor om klankveranderingen waar te nemen, noemen we discriminatievermogen. Dit discriminatievermogen heeft alles te maken met de frequentie van het geluid.