blog placeholder

Leven met rug en/of bekkenpijn is al vervelend genoeg. Maar ja, het huishouden moet wel gedaan. Dus dan is het handig om te weten hoe je je rug en/of bekken zo min mogelijk hoeft te belasten. Hier zijn tips!

Je kan moeilijk lopen, zitten, staan. En dan zie je die afwas….zucht. En er moet ook nog een stofzuiger door het huis. Hoe kan je dat zelf doen op een manier waarop je je zo min mogelijk belast.

Allereerst zijn oefeningen erg belangrijk: een goede houding sterkt je en belast minder.(zie mijn andere artikelen)

Voor alle huishoudelijke taken geldt: verspreid de taken over de dag/week. Stofzuig niet je hele huis, maar doe bijvoorbeeld iedere dag een kamer. Doe twee keer per dag de afwas in plaats van een keer een grote afwas.

Afwassen met de hand:

Zet de afwasbak niet in de gootsteen, maar op het aanrecht. Daardoor sta je rechter op. Ga tegen het aanrecht aanstaan: leun met beide bekkenranden tegen het aanrecht om steun te krijgen.

Afwassen met de afwasmachine:

Goed je rug recht houden. Zodra je afwas hebt, direct in de vaatwasser zetten totdat deze vol is. Daardoor oefen je de hele dag door met bukken. Hierdoor combineer je oefenen met huishouden. (voor omschrijving over correct bukken: zie mijn andere artikelen)

Stofzuigen:

Niet te lang achter elkaar (bijv. 1 kamer per keer). De trillingen van de stofzuiger zullen snel pijnklachten geven in rug en bekken. Je kan fietshandschoenen of andere handschoenen met schuimbescherming in de handpalm aantrekken zodat de trillingen iets minder doordringen in je lichaam. Zet de stang zo lang mogelijk zodat je rechtop kan blijven staan terwijl je stofzuigt. Moet je tóch bukken voor een plintje of voor een kastrand, let dan goed op je houding.

Dweilen:

Maak de steel zo lang mogelijk zodat je je rug recht kan houden. Je kan dweilen met een oefening combineren. Let dan goed op bij de zijwaartse dweilbewegingen dat je NIET je rug draait, maar dat je met je hele lichaam meedraait. Als je op stijldansen hebt gezeten: draai zoals bij de slowfoxtrot of de wals met je hele lichaam-niet alleen met je rug. Dit ontlast je bekken en rug, en is een hele goede spieroefening. Wat je ook kan doen is de dweilbewegingen ALLEEN vanuit de armen te maken, zodat je je lichaam niet hoeft te draaien. Dit werkt iets lichter, maar is zwaarder voor schouder en armspieren.

Badkamer/toilet:

Is uitstekend te combineren met oefeningen. Je zal toch moeten bukken, dus dit is een goede oefening. Let erop dat je je rug zo recht mogelijk houdt. Niet je rug draaien. Gebruik evt. een krukje om op te zitten als je wanden schoonmaakt. Voor de vloer kan je op handen en voeten werken. Trek voor de ontspanning je rug regelmatig even hol en dan bol.

Ramen lappen:

Ga indien nodig op een verhoging staan of op een trappetje recht voor het raam zitten zodat je op ooghoogte kan werken. Hou je rug goed recht en maak de schoonmaakbewegingen vanuit je armen, niet vanuit je rug. Emmertje tillen: niet doen. Zet het emmertje op een bureaustoel of plantentrolley (zo’n plankje op wieltjes). Voor de hogere amen: gebruik een wat langere steel zodat je wat verder vanaf de gevel kan staan en niet met een holle rug hoeft te werken. Ter ondersteuning van de steel kan je bijv. de parasolstandaard gebruiken.

Opruimen:

Veel lopen geeft pijn? Ga lekker op een bureaustoel door het huis heen rollen. Afhankelijk van je klachten duw je vooruit, of rij je achteruit door je huis heen. Gebruik een doos of rugzak op schoot om zoveel mogelijk in een keer mee te nemen. Geen problemen met lopen? Verplaats zware dingen met de bureaustoel. En weer: let op je houding. Voor tips over hoe je pijnvrij kan bukken of tillen: zie mijn andere artikelen

Uiteindelijk zal je zelf moeten uitvinden wat bij jou werkt. Probeer de tips uit en ondervind zelf het verschil. Ik heb er zelf erg veel baat bij gehad, maar iedereen is anders. Ik hoop dat door deze kennis te delen ik jou een beetje op weg kan helpen!