blog placeholder

De dag van vandaag zijn enorm veel mensen bezig met gezondheid, voeding en beweging. Jammergenoeg is dit vaak om de verkeerde redenen. Jonge meisjes gaan op dieet om het slanke schoonheidsideaal te bereiken. Eetstoornissen steken de kop op, mensen worden ziek,… Men is precies het noorden kwijt in wat nu echt goed is voor ons. Slank zijn is namelijk niet waar het om draait, het belangrijkste is natuurlijk dat we gezond blijven!

Dagelijks worden we geconfronteerd met voeding. De juiste keuzes maken wordt steeds moeilijker en moeilijker. We worden overstelpt door voedingsprogramma’s, dieetboeken, verschillende gezondheidsgoeroes die elkaar tegenspreken… Logisch dat we niet meer weten wat gezonde voeding nu echt inhoudt, en welke adviezen we het best opvolgen!

Voeding is nog nooit zo makkelijk verkrijgbaar geweest. We hoeven maar de supermarkt, een restaurant binnen te wandelen en we worden overstelpt met keuze. Hoe moeten we nog onze weg vinden in wat nu echt goed is voor ons? En wat doen we om ons niet te laten meeslepen in de hype van het ultraslanke schoonheidsideaal?

Eén iets moeten we in onze gedachten houden: het woord DIEET is geen synoniem voor uithongering, of afschaffing van bepaalde voedingsgroepen. Het is namelijk enorm belangrijk dat ons lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt van elke soort. Laat je dus nooit vangen door te beginnen aan een of ander fruitdieet, soepdieet,… Je kent ze wel. Deze diëten zijn ten eerste niet vol te houden, ze zijn schadelijk voor je lichaam en je ontzegt je lichaam belangrijke voedingsstoffen. Je zult met dit soort dieet misschien enorm veel vermageren op korte termijn, maar uiteindelijk komen deze kilo’s er toch terug bij. Het is namelijk geen vet die je op deze manier verliest, maar vooral vocht en spieren. Dit is enorm gevaarlijk! Ik raad diëten in deze zin van het woord dus absoluut af!

Wat ik wel versta onder het woord “dieet”? Een gebalanceerde en gezonde voeding, die alle noodzakelijke voedingsstoffen in voldoende mate bevat. Te weinig eten is absoluut nooit goed en zelfs schadelijk! Wanneer we slanker willen worden of onze voedingsgewoontes willen aanpassen, doen we dit dus best niet op ons eentje met een of ander dieet die we terugvonden op het internet. Een bezoek aan een diëtist(e) kan zeker nooit kwaad! In een samenleving waar we steeds meer en meer te maken krijgen met eetstoornissen, komt het belang van een gezond voedingspatroon duidelijk naar voor. Ons lichaam functioneert op voeding, we hebben dit dagelijks nodig. Onze gezondheid wordt in grote mate bepaald door wat en hoe we eten. De manier van eten kan soms zelfs meebepalen hoe goed we genezen van een ziekte, of we al dan niet een ziekte kunnen voorkomen.

Kortom ik raad iedereen dus aan om eens stil te staan bij zijn voedingsgewoontes. Dit bepaalt onze gezondheid veel meer dan we denken. En schoonheid is niet alles! We hebben maar één lichaam en hiervoor moeten we zorg dragen…