blog placeholder

De laatste tijd lees en hoor je steeds meer over het ontzuren van je lichaam. Ook worden hiervoor de woorden ‘ontgiften’ of ‘ontslakken’ gebruikt. Hiermee wordt bedoeld het afvoeren van in het lichaam opgeslagen afvalstoffen. Door onze westerse leefwijze raakt ons lichaam steeds meer verzuurd. Wat betekent dit? Hoe weet je of je lichaam verzuurd is? Welke gevolgen kan dit hebben? En wat kun je doen om je lichaam weer in balans te brengen?

verzuurd lichaam

 

Wat is verzuring?

De term ‘verzuring’ kennen we allemaal, als dit in verband wordt gebracht met het milieu (bijv. ‘zure regen’). Maar dat dit verschijnsel ook kan optreden in ons eigen lichaam is minder bekend. Hoe zit dat precies?

Ons lichaam heeft een zuur-base huishouding. Zuren zijn stoffen die waterstofionen afgeven en basen zijn stoffen die de waterstofionen juist opnemen. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat hierin een goede balans is in het lichaam. Door onze moderne leefwijze is de kans groot dat het lichaam in de loop van de tijd te zuur wordt. We verzuren!

Factoren die van invloed zijn op de PH-waarde (dit is een schaalwaarde om de zuurtegraad aan te geven) van het lichaam zijn o.a. voeding, stress, overmatige belasting van spieren, milieuverschijnselen, chemische geneesmiddelen, straling.

ph-waarde meten

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer is er sprake van verzuring?

Je kunt heel eenvoudig meten of je lichaam verzuurd is. Koop hiervoor bij de natuurdrogist meetstripjes die, als je ze in aanraking brengt met urine of speeksel, aangeven wat de PH waarde  van de vloeistof op dat moment is. De PH-schaal heeft een waarde van 1 tot 14, waarbij 7 staat voor neutraal. De waarde 1 is het meest zuur en 14 is basisch. De concentratie van het aantal waterstofionen in de vloeistof bepaalt de PH-waarde. Voor het optimaal functioneren van je lichaam is de PH-waarde niet overal hetzelfde.

 


 Speeksel 6,00 – 7,5 (basisch)

 Bloed 7,34 – 7,45 (basisch)

 Urine 4,5 – 8,4 (zuur/basisch)

 Maag 1,35 – 3,5 (zurig) 


 De maag is zoals je waarschijnlijk  weet erg zuur, zodat de grootste moleculen in ons lichaam, de eiwitten, opgelost worden. Op deze plek in je lichaam is het normaal dat er een ‘zuur’ milieu heerst. Daarom spreken we ook over ‘maagzuur’. We spreken pas van een ‘verzuurd lichaam’, wanneer de PH-waarde van je urine of speeksel voor langere tijd niet goed is (dus lager dan 7). De ideale PH-waarde van ons lichaam ligt tussen de 6,75 en 7,25. 

 

Wat gebeurt er in je lichaam bij een verstoorde balans?

Een verstoorde balans zal het lichaam zal altijd proberen te herstellen. Hoe gebeurt dit? Het lichaam bindt de overtollige zuren aan mineralen (onder andere magnesium, calcium, ijzer, kalk, natrium) en en kan ze op die manier neutraliseren.  Zolang er genoeg basenvormende stoffen in het lichaam aanwezig zijn kan het teveel aan zuren dat overdag in het lichaam wordt opgeslagen ’s nachts worden afgevoerd via nieren, longen en huid. Maar als er door je voedingspatroon onvoldoende mineralen in je lichaam aanwezig zijn,  haalt je lichaam deze uit huid, botten en inwendige organen. Zo ontstaan hierdoor op den duur tekorten waardoor je lichaam niet meer in staat is om de verstoorde zuur-basen balans te herstellen. Je lichaam raakt dan chronisch verzuurd. Een ander woord voor deze verzuring is ‘acute acidose’.

zuur uitscheiden

 

 

 

Welke klachten kun je krijgen door verzuring?

Afhankelijk van de mate en het stadium van verzuring kunnen verschillende klachten optreden:

 

In een beginstadium:

 • Huidproblemen, bijv. exzeem
 • Haaruitval, afbrokkelende nagels
 • Brandend maagzuur en oprispingen
 • Obstipatie
 • Infectiegevoeligheid, ontstekingen in bijv. pezen
 • Cariës, tandproblemen
 • Neerslachtigheid of depressies
 • Slaapproblemen
 • Kramp in de spieren
 • Verminderd libido

In een verder gevorderd stadium: 

 • Maagzweer
 • Artose in bijv knie of heup
 • Jicht
 • Reumatische klachten

 

 

 

Hoe kun je je lichaam ontzuren?

De belangrijkste manier om de verzuring van je lichaam aan te pakken is door je voeding aan te passen. Of voedsel zuur- of basenvormend is, heeft echter helemaal niets met de smaak te maken! Een citroen bijvoorbeeld smaakt erg zuur, maar werkt basenvormend omdat het de alvleesklier aanzet het zuur te neutraliseren door basen te aan te maken. Suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen daarentegen (bijv. frisdranken!) smaken zoet, maar hebben juist een zuurvormende werking.  Wat moet je eten en wat kun je beter laten staan? Zijn er speciale produkten die je helpen bij het ontzuren van je lichaam? Zijn er nog andere manieren om de verzuring van je lichaam tegen te gaan? Hierover meer in mijn volgende artikel: 

http://artikelen.foobie.nl/gezondheid/13326-hoe-kan-ik-mijn-lichaam-ontzurenij/

 

 

 

ontzurende voeding