blog placeholder

In de geneeskunde noemt men het een hartinfarct of een myocardinfarct, in de volksmond zeggen mensen een hartaanval, maar hoe het ook genoemd wordt het is allemaal hetzelfde. Omdat men vaak na afloop van een hartinfarct niet weet wat er nu precies is gebeurd met zijn/haar hart geef ik hier een korte beschrijving van hoe een infarct ontstaat, hoe het hart er daarna uitziet en wat er precies is gebeurd als iemand een hartinfarct heeft.

Het hart.

Het hart is een spier en een spier moet om goed te kunnen werken voldoende voedingsstoffen en zuurstof kunnen opnemen. Het hart heeft een aantal bloedvaten die over het hart lopen ( kransslagaders of coronairvaten ) en deze voorzien de hartspier van de voedingsstoffen en de zuurstof die het hart nodig heeft.

Het ontstaan van een hartinfarct.

In de kransslagaders van het hart kunnen problemen optreden. Er kan een zogenaamd hartinfarct ontstaan. Dit gebeurd wanneer er een propje gestold bloed vast komt te zitten in een van de kransslagaders en de kransslagaders afsluit. Doordat deze afgesloten is komt er geen bloed meer bij een gedeelte van de hartspier en juist via het bloed neemt de hartspier voedingsstoffen en zuurstof op en dat kan nu dus niet meer. Wanneer de hartspier geen voeding en zuurstof meer kan opnemen kan deze niet meer goed zijn werk doen en dat betekend dus dat het hart niet meer voldoende bloed kan rondpompen om het lichaam te voorzien van bloed.

Na het hartinfarct.

Wat gebeurt er dan? Er zijn 2 opties. De eerste optie kan zijn dat de persoon sterft omdat er niet snel genoeg hulp is of dat de hulp te laat is. De tweede optie is herstel, deze optie zal verder uitgewerkt worden.

Wanneer er snel genoeg gereageerd wordt dan kan met medicijnen het bloedpropje dat de kransslagader afsluit opgelost worden. Het hart kan dan weer op goede kracht zijn pompfunctie gaan vervullen. Het is echter wel zo dat een deel van de hartspier een vrij lange tijd zonder voedingsstoffen en zuurstof heeft doorgebracht. Hierdoor is een deel van de hartspier afgestorven, dit kan aangetoond worden doordat er bepaalde stoffen in het bloed aanwezig zijn als een deel van de hartspier is afgestorven.

Hoe ziet het hart eruit na een hartinfarct?

Veel mensen vragen zich af hoe hun hart eruit ziet na een hartinfarct, dit zal hier kort besproken worden. Op de plaats in het hart waar de hartspier is afgestorven daar is geen gat of iets dergelijks. Op de plaats van het hartinfarct komt na verloop van tijd een litteken. OP andere plaatsen in het lichaam kunnen de afgestorven cellen worden vervangen door nieuwe cellen, maar in het hart kunnen de afgestorven hartspiercellen helaas niet meer worden vervangen. Het is wel zo dat de overgebleven hartspiercellen dit verlies aan cellen kunnen opvangen door iets groter en sterker te worden. Het hart ziet er dus nog gewoon zo uit als voor het hartinfarct, het enige verschil is dat er een litteken zit op de plaats waar het hartinfarct was in plaats van de afgestorven hartspiercellen.