Mensen zeggen al snel, ik heb griep. Maar wat is griep eigenlijk en hoe ernstig is griep. Zijn er dingen die je moet doen als je griep hebt en is het nodig om naar je huisarts te gaan bij griepklachten. In het volgende artikel wordt het een en ander duidelijk gemaakt over deze vorm van infectieziekte.
WAT IS GRIEP
Griep is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn heel veel verschillende virussen die de griep veroorzaken. Het is een besmettelijke infectieziekte. De griep kan heel plotseling ontstaan. Vaak zijn de symtomen, koorts, koude rillingen, hoesten, neusverkoudheid, hoofdpijn, spierpijn en slapeloosheid. Over het algemeen voel je je erg moe en slap en is al je eetlsut verdwenen. Dit is niet iets om je zorgen over te maken. Griep kan zo´n een tot twee weken duren.
IS GRIEP ENSTIG
Griep is niet ernstig, als alles normaal verloopt. Waar je wel voor op moet passen zijn de complicaties. Het kan gebeuren dat de griep gevolgd wordt door een longontsteking en longontsteking is wel gevaarlijk. Je kan dit merken doordat de koorts hoog blijft en dat er bij het hoesten slijm omhoog komt. het is verstandig contact op te nemen met je huisarts als je dit opmerkt.
WAT KAN JE DOEN ALS JE GRIEP HEBT
1. Blijf binnen tot de koorts is verdwenen. Als je je fit genoeg voelt om op te staan, dan is dit geen probleem.
2. Drink veel. Je verliest namelijk veel vocht doordat je transipreertbij koorts. Het is nodig dit vocht aan te vullen door veel te drinken. 2 liter vocht per dag tot je nemen is het beste dat je kan doen. Drink bijvoorbeeld thee, water, bouillon of vruchtensap.
3.Medicijnen voor de bijverschijnselen. Voor de griep is nog niets uitgevonden om het korter te laten duren. Wel zijn er middelen tegen de bijverschijnselen zoals hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Wat je zelf kunt aanschaffen voor de bijverschijnselen is paracetamol. Lees eerst goed de bijsluiter voor je dit gaat gebruiken.
WANNEER MOET U DE HUISARTS INSCHAKELEN.
Neem in de volgende gevallen contactop met uw huisarts
– Als je na drie dagen nog koorts heeft, of als dekoorts na een tijdje weer gaat stijgen en je dan ook slijm op gaat hoesten.
– Als het hoesten na 2 weken nog niet is afgenomen.
– Als er ook oorpijn gaat ontstaan bij de klachten.
DE GRIEPPRIK
Jaarlijks worden er in het najaar mensen ingeent tegen het griepvirus die op dat moment overheerst. Het is niet voor iedereen nodig om ingeent te worden. Sommige menden lopen een groter risico op complicaties als ze griep krijgen en de griepprik is voor deze groep mensen bedoeld.
Onder deze groep vallen mensen met hartafwijkingen, chronische longaandoeningen of suikerziekte. Mensen boven de 65 jaar worden standaard krijgen altijd een oproep voor de griepprik.