Gonorroe een seksueel overdraagbare aandoening is. Het wordt ook druiper genoemd. De oorzaak daarvan zijn bacteriën- gonokokken – die zich in de slijmvliezen van de anus, vagina, penis, ogen en keel bevinden. Voor het eerst werd de gonokok in 1882 door Leistikov gekweekt.
Toen er nog geen antibiotica waren, was deze aandoening slecht te behandelen maar nu met gebruiken van antibiotica wordt de bacterie gevoelig verminderd. Een vroege behandeling is heel belangrijk want gonorroe kan asymptomatisch zijn en zonder behandeling met antibiotica kunnen er complicaties ontstaan.
Een gonorroe- infectie kunnen zowel vrouwen als mannen oplopen door onveilig seks te hebben. Er kunnen infecties in de vagina ontstaan. Van orale seks komen infecties in de keel voor en in de anus kan het na anale seks ontstaan. Gonorroe is besmettelijk maar het kan goed behandeld worden met antibiotica.
Klachten
Bij vrouwen kan een gonorroe symptomenlos verlopen. Maar er kunnen ook aantal klachten voorkomen zoals pijn bij plassen, het bloedverlies tussen de menstruaties en een vermeerdering van vaginale afscheiding die pusachtig van kleur kan zijn.
Bij mannen zijn de symptomen duidelijker en ze komen in de eerste dagen na de besmetting voor. De klachten zijn volgende: veel pusachtig afscheiding uit de plasbuis, het is groen of geel van kleur. Zo ontstond de naam ‘druiper’. Door een ontstoken plasbuis komt er een geïrriteerd en branderig gevoel voor tijdens het plassen.
In het algemeen zijn er geen klachten als de infectie zich in de anus bevindt. Er kan toch een slijmerige afscheiding zijn bij de ontlasting en de anus kan geïrriteerd raken. Een gonorroe- infectie in de keel is meestal onopmerkelijk. Maar het kan tot een ontsteking in de keel leiden. De bacteriën kunnen ook in de bloed terechtkomen waardoor verschillende plaatsen ontstoken kunnen raken.
Gevolgen
Wanneer een gonorroe wordt niet behandeld, kan dat opstijgen naar de eileiders, waar een ontsteking ontstaat. De ontsteking kan zich verspreiden tot de buikholte. Bij een eileiderontsteking krijg je een erge pijn in de onderbuik en koorts. Deze ontsteking kan genezen worden door antibiotica te gebruiken en voldoende bed rust houden maar het kan ook littekens achterlaten. Daardoor raken de eileiders verstopt en het kan tot een buitenbaarmoederlijk zwangerschap leiden of tot onvruchtbaarheid. Een gonorroe- infectie bij de zwangere vrouw kan overgedragen worden tijdens de bevalling op de baby maar met een behandeling kan dit voorkomen worden.
Het opstijgen van de ontsteking bij mannen gebeurd niet zo vaak als bij vrouwen. Via de zaadleiders komen de bacteriën in de bijbal en de prostaat terecht, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Van een bijbalontsteking kan je een ernstige pijn in de balzak krijgen en het kan naar de lies uitstralen. Bij een prostaatontsteking kan je heel moeizaam en pijnlijk plassen en koorts hebben. De zaadstreng kan ook gezwollen raken. Een bijbalontsteking kan ook een teelbalontsteking veroorzaken maar het gebeurt niet zo vaak.
Behandeling
De behandeling van gonorroe wordt in een keer uitgevoerd met een of meer injecties of pillen. Het is aangeraden tijdens de behandeling geen seks te hebben om een besmetting te vermijden. Maar als het toch gebeurd, moet er een condoom gebruikt worden. In het geval dat de klachten niet stoppen, moet je naar de arts teruggaan.
Waarschuwing
De behandeling van gonorroe gaat gepaard met het partnerwaarschuwing. Uw partner moet ook behandeld worden anders kunt u weer besmet raken.
Een gonorroe- infectie kan vermeden worden als er veilig gevrijd wordt. Tongzoenen is niet gevaarlijk maar bij een vaginale of orale seks moet er een condoom gebruikt worden. Bij een orale seks kan een condoom de nodige bescherming geven. Lees ook over hiv symptomen.