blog placeholder

Je hebt het idee opgevat om meer te gaan sporten maar hoe ga je voorkomen  dat het bij een voornemen bljjft en dat je het ook volhoudt.

Voorbereiding

Je hebt de beslissing genomen om te gaan sporten om wat voor reden dan ook. Maar nu hoe ga je het aanpakken, waar ga je beginnen. hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een paar richtlijnen waar je iets mee kunt.

Aanpak

De enige manier om een sport lang vol te houden is dat je het leuk vindt. Maar uiteraard zijn er nog meer vragen die je jezelf kunt stellen:  Wil je individueel sporten of in teamverband, wil je sporten wanneer het jou uitkomt of lessen volgen op een vast tijdstip. Heb je die vragen beantwoord dan heb je al flink wat gefilterd. Maar dan wat ga je precies doen.. Tja dat zal iedereen voor zichzelf moeten beslissen. Maar er is uiteraard meer dan voetbal of fitnessen in een sportschool. Denk eens aan dingen als turnen, een vechtsport, hardlopen of wandelen.

Doen

Als je een keuze hebt gemaakt dan is het ook belangrijk dat je doorzet, spreek met iemand af om samen te gaan en prik een datum waarop je begint en hou je eraan.

Doelstellingen

Bedenk van ter voren ook goed waarom je gaat sporten. Wil je afvallen, een betere conditie of heb je een specifiek doel bijvoorbeeld 10 km kunnen hardlopen binnen een bepaalde tijd. Zorg ervoor dat je doelstellingen realistisch zijn. Raadpleeg desnoods iemand bij de vereniging of school waar je gaat sporten. Als je doelstelling klopt is de kans groot dat je het gaat halen, zo blijf je gemotiveerd en kun je het volhouden. Uiteraard helpt het ook als je een buddy hebt waarmee je kan sporten. Is dit niet zo zorg dan dat je in ieder geval iemand hebt die je ondersteunt en motiveert. In het begin gaat alles makkelijk maar er komt een moment dat het heel fijn is als er iemand is die je uit je stoel trekt.

Hierboven staat het, maar de grootste motivatie is uiteraard dat je een doel hebt en dat je dit haalt. Niks gaat vanzelf dus om je doelen te halen zul je hard moeten werken. Echter laat een tegenvaller je niet ontmoedigen, stel desnoods je doel bij. Een rondje minder hardlopen is niet erg, maar pak het daarna weer op. Laat de teleurstelling niet nog groter worden door er in te blijven hangen en uiteindelijk helemaal op te geven.

 

Evalueren:

bekijk per vooraf gestelde periode waar je wil staan. Kijk op dat moment dan pas of het bereikt hebt, niks is zo frustrerend als jezelf te vroeg testen en dan tot een teleurstellend resultaat komen.