blog placeholder

Okinawa is een eilandenarchipel ten zuide van Japan, omringd door helderblauw zeewater, rijk aan witte zandstranden en gezegend met een mild klimaat. De inwoners van deze eilandengroep leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Velen passeren de honderd jaar en zijn zelden ziek. Zelfs ziektes die frequent voorkomen in het westen, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten zijn daar relatief zeldzaam. Kortom, tijd om de gezondheidsgeheimen van Okinawa te ontdekken!

Een gezond en puur dieet

Het oorspronkelijke dieet op Okinawa is plantaardig. De inwoners eten volop groente, fruit, rijst, soja en zoete aardappels. Ze eten wel zeven porties groente en fruit per dag! Dat is heel wat meer dan de twee stuks fruit en tweehonderd gram groente die in het westen aanbevolen worden.  En dan te bedenken dat Nederlanders gemiddeld niet eens de helft van deze aanbevolen hoeveelheid halen!
Groente en fruit zijn rijk aan vitamines en mineralen, die zorgen voor een sterk lichaam dat goed functioneert. Daarnaast bevatten zij veel voedingsvezel, wat de stoelgang bevordert en bio-actieve stoffen, waarvan een hoge consumptie verband houdt met verminderd voorkomen van bepaalde vormen kanker en hart- en vaatziekten. Neem in plaats van die candybar vol suikers en vetten dus eens een bakje cherry tomaten, geschrapte worteltjes met hummus of een stuk fruit als tussendoortje!

De inwoners van Okinawa gebruiken geen melkproducten terwijl Nederlanders gemiddeld tweehonderdveertig tot tweehonderdvijftig kilo zuivel per jaar consumeren! Zuivel blijkt helemaal niet zo gezond te zijn als we decennia lang hebben gedacht. Zo is zuivel rijk aan dierlijke eiwitten en verzadigde vetten. Onderzoek wijst uit dat hoe meer melk er geconsumeerd wordt in een land, hoe hoger de prevalentie van hart- en vaatziekten is. De dierlijke eiwitten in zuivel kunnen bovendien tot verzuring van het menselijk lichaam leiden. Het is dus beter om een voorbeeld te nemen aan de Okinawa bewoners en calcium en eiwitten uit plantaardige bronnen te halen, zoals noten, zaden, groene bladgroenten en peulvruchten.

Een actief fysiek en mentaal leven

Een gezonde voeding is niet de enige factor die de inwoners van Okinawa zo sterk maakt. Het geheim van de buitengewone gezondheid op Okinawa ligt tevens in een actief en gelukkig leven. Fysieke activiteit is erg belangrijk voor de inwoners. Zo zijn tuinieren, wandelen en traditionele dansen populair onder mensen van alle leeftijden. In het westen nemen mensen de auto in plaats van de fiets en hangen zij ’s avonds voor de buis in plaats van op de dansvloer. Tijd om in beweging te komen! Neem eens de fiets naar je werk of maak een avondwandeling voor het slapen gaan.

Ook op mentaal en spirtueel gebied zorgt de bevolking voor voldoende activiteit. Zo mediteren de inwoners met regelmaat, wat hen helpt om een ontspannen leven te leiden en beter met stress om te gaan. Bovendien hebben de inwoners een sterk gemeenschapsgevoel. Mensen blijven niet thuis maar gaan naar buiten om hun vrienden en familie te ontmoeten. Ze staan gelukkig en positief in het leven.

We kunnen heel wat leren van de gezonde en gelukkige bevolking van de Okinawa eilanden: plantaardig en puur eten, met volop groente en fruit, actief leven en met regelmaat ontspannen. Dit zijn simpele principes waar we in het westen helaas nog weinig gebruik van maken. We eten overmatig bewerkt voedsel, veel dierlijke (verzadigde) vetten en geven ons lichaam niet de beweging die het nodig heeft.  Tijd voor verandering! Door deze geheimen uit Okinawa in je eigen leven toe te passen, kan ook jij genieten van een lang en gezond leven!