blog placeholder

De Paasdagen zijn net achter de rug en ongetwijfeld stonden er in de meeste huishoudens afgelopen weekend de heerlijkste broodjes, een paasstol met spijs en tal van andere zoete en hartige hapjes op tafel. En natuurlijk ontbraken de chocolade-eitjes niet. Genieten van bijzondere dagen, lijkt niet meer te kunnen zonder eten. En dan heb ik het niet over de gewone, gezonde voedingsmiddelen die we allemaal nodig hebben. Nee, dan gaat het over al die extraatjes die, behalve dat ze lekker zijn, niks voor ons doen. Sterker nog, al die suikerbommen zijn vooral slecht voor onze gezondheid.

Dat je van suiker dik wordt, dat is voor velen geen verrassing. Maar dat suiker ook zorgt voor het afbreken van energie, dat is minder bekend. We kennen allemaal de reclames van de bekende chocoladerepen als Snickers en Mars, waarbij gesuggereerd wordt dat deze repen je een instant energieboost geven als je een dipje hebt. Niets is echter minder waar. Eet je een flinke reep met veel chocola en andere suikers, dan zul je inderdaad een kortstondige opleving krijgen. Om vervolgens keihard onderuit te gaan. Hoge pieken, diepe dalen zeg maar. En dat is niet gezond! Gezonde mueslirepen? Bestaan niet! Ze liggen in elk geval niet in het schap bij de supermarkt. Ja, daar liggen wel talloze repen die bestaan uit muesli, maar er wordt niet bij verteld dat deze repen bomvol slechte suikers zitten! De zogenaamd gezonde koekjes die veel kinderen mee naar school krijgen? Liga, Evergreen en noem ze maar op? Pure suiker! Je kind krijgt er een hevige energiepiek van en kakt een half uur later juist flink in. Concentratieproblemen kunnen zeker toegeschreven worden aan een overkill aan suikers. 

Suiker breekt energie af. Suiker maakt dik. En suikers kunnen van grote invloed zijn op de kwaliteit van je huid. Zelf heb ik, niet als puber maar juist toen ik al lang en breed volwassen was, behoorlijk last gehad van acne. Wat een drama, om jezelf in de spiegel aan te kijken en te constateren dat je eruit ziet als de gemiddelde 17-jarige met jeugdpuistjes. En nee, dan voel je je niet “lekker jong” kan ik je vertellen. Dan voel je je vooral ongemakkelijk en onzeker en ben je bereid alles te doen om weer een fris, acnevrij huidje te krijgen. Voor mij hebben bezoekjes aan de dermatoloog, speciale cremes, acnebehandelingen bij de schoonheidsspecialiste en zelfs de Diane 35-pil allemaal niet afdoende geholpen. Maar toen ik stopte met het eten van suikers, was ik binnen drie maanden van al mijn huidproblemen af. Dan heb ik het overigens niet alleen over de overduidelijke suikers in snoep, gebak en koekjes. Het zijn juist de verborgen suikers die we met z’n allen dagelijks massaal naar binnen werken. Een lekker makkelijk pakje kruidenmix voor de nasi of de spaghetti, een pakje of zakje sausmix voor bij het vlees of over de groente, broodbeleg (en dan niet alleen het zoete broodbeleg, maar ook het hartige!). Overal zit suiker in. Wel eens de verpakking gelezen van de vleeswaren in de supermarkt? Suiker! Een zak chips? Je proeft het niet, want de smaak is hartig, maar ook dit zit vol suiker. Je zou er bijna moedeloos van worden. Stop je met het eten van suiker, dan heb je aanvankelijk het gevoel dat je niks meer kunt eten. Maar troost je, er is nog heel veel wel mogelijk. En de beloning voor het stoppen met het eten van suiker, is onbetaalbaar: je voelt je binnen de kortste keren energieker, slanker en frisser.