blog placeholder

Je eetpatroon heeft invloed op hoe jij eruit ziet en op hoe je je voelt. Als je een goed eetpatroon hebt zul je zien dat je huid mooier wordt, dat je haren gaan glanzen en dat je veel meer energie krijgt en minder snel ziek wordt. je voelt je gewoon veel beter bij een gezond eetpatroon. je hoeft hier echt niet heel welvarend voor te zijn, zelfs met weinig geld kun je dit bereiken. Als je maar de juiste keuzes maakt. Goed eten is niet alleen gezond, het smaakt ook nog eens verrukkelijk.

 Het is belangrijk dat je weet hoe je moet eten, dit klinkt heel gek zou je zeggen, want wie weet nou niet hoe je moet eten, maar er zijn echt een paar regels waar je je aan moet houden als het om eten gaat.

* Veel eten geeft een opgeblazen en vermoeid gevoel. Als je jezelf overeet gaat je buik uitzetten. Je spijsvertering maakt hierdoor ook nog eens overuren,waardoor je weinig energie zult hebben. Wat zal helpen is wat vaker kleinere porties eten.Je lichaam functioneert hier beter op en bovendien zul je ook minder last van honger aanvallen hebben.

*Een maalltijd overslaan is niet handig.Je lichaam reageert hierop doordat het adrenaline gaat gebruiken om je hongergevoel tegen te gaan. Als je ontbijt en lunch overslaat daalt je bloedsuikergehalte heel erg snel, want je lichaam heeft geen energie reserves meer.

* Het ontbijt is heel belangrijk. regelmatig ontbijten met veel voedingsvezels maakt een mens gezonder en gelukkiger. Dus waarom niet iets eerder uit je bed komen.

* Je spijsvertering heeft zuurstof nodig om goed te functioneren. Het is dus niet verstandig om te eten terwijl je in beweging bent. Het is namelijk mogelijk dat je eten niet goed wordt verteert. Je krijgt dan last van een brandend gevoel. Ga liever ontspannen zitten voor je aan een maaltijd begint.

* Heel belangrijk is om op dejuiste manier te koken. Vitamines worden vernietigd door hoge temperaturen of blijven achter in het kookwater.

* Je lichaam heeft tijd nodig om het voedsel te verteren.  het is dus verstandig om drie uur voor je gaat slapen niet meer te eten. Als je vroeg in de avond eet,slaap je beter en wordt je slanker.

 Dan rijst er de volgende vraag: Wat moet je dan eten om gezond te leven. Mag je helemaal niet meer snoepen. Dat is natuurlijkonzin, maar denk wel na bij wat je snoept.

* Als je gezond eet heb je meer energie. Je bent actiever en verbrand meer calorieën. Goed eten maakt je dus slanker.

* Eet vaker biologisch. op deze manier krijg je geen pesticiden,antibiotica en hormonen binnen die slecht voor je gezondheid zijn. Vindt je dit te duur.Verbouw dan je eigen groente.Heb je geen tuin, ook geen probleem.koop een opkweekbakje en begin hierin je eigen groentetuintje.

* Vis en zeevruchten zijn vetarm. Bovendien vormen ze een bron aan vitamines en mineralen. Een vette vis bevat veel omega-3 vetzuren. Omega-3 helpt bij het transporteren van zuurstof, verwijdert cholesterol en verlaagt de bloeddruk. Wist je trouwens dat omega-3 ook een ontstekingsremmende werking heeft. Een goede vette vis is bijvoorbeeld: Haring,ansjovis,makreel,zalm,sardines en tonijn. Een gefrituurde vis is natuurlijk geen gezonde vette vismeer, maar een vette snack.

* Er zijn slechte vetten (verzadigde vetten) en goede vetten(onverzadigde vetten). De goede vetten zetten slechte stoffen om in de stofwisseling. Als een vet een vast vorm heeft bij kamertemperatuur,dan kun je deze beter laten staan. Enkele voorbeelden van goede vetten zijn: olijfolie extra vierge, sesamolie, saffloerolie, avocado, haring, zalm,makreel, amandelen, walnoten,pompoenpitten, zonnebloempitten.

* Fruit eten kun je zoveel als je wilt. Hoe kleuriger de vrucht, hoe gezonder. Vitamine A vindt je in geel en oranje fruit. De kleurstof flavonoïde die erg belangrijk is voor de stofwisseling van vitamine C in het lichaam is te vinden in de rode en paars gekleurde vruchten. De flavonoïde heeft een infectieremmende werking. Eet de juiste fruitsoorten in de juiste seizoenen. Ze hebben dan een betere smaak en zijn goedkoper.

* Wat kun je drinken als je gezond wil leven. Schoon water zonder prik. Zelfgeperste vruchtensappen of biologische vruchtensappen. Hetzelfde geldt voor groentesappen. Thee en dan het liefst kruidenthee. Rode wijn, maar let op niet meer dan 2 glaasjes rode wijn per dag.

* Welke mineralen zijn belangrijk voorje lichaam:

Calcium en fosfor.Deze kun je halen uit bijvoorbeeld:broccoli,spinazie,melk,yoghurt.

Magnesium.Dit kun je halen uitbijvoorbeeld: zilvervliesrijst, zeevruchten, appelen, noten, zaden.

Natrium. Dit kan je halen uit bijvoorbeeld: eieren,rood vlees, tafelzout, groenten,melk.

Kalium. Dit kan jehalen uit bijvoorbeeld: aardappelen, bananen, gedroogd fruit.

* Het is echt niet erg om af en toe te snoepen.het is verstandiger om er een gewoonte van te maken om gezond te eten. Hoe gezonder je eet hoe minder trek je hebt in ongezonde kost. Wat ook verstandig is om je suiker te vervangen door honing. Honing is een antioxidant en bevat vitamines en mineralen. Het lost snel op en geeft heel snel energie.Honing helpt ookbij maag problemen en infecties,want het doodt bacteriën.

Welk super voedsel kun je het beste tot je nemen als je een gezonde levensstijl aan wilt houden.

* Noten. Eet ze wel met mate,vanwege hun hoge vetgehalte.het zijn heel goede vervangers voor een vette snack.Denk vooral aan amandelen,paranote, pistachenoten, walnoten. Het allerbeste is om de noten uit de dop te eten. Noten die je vermijd zijn de in olie geroosterde noten en de droog geroosterde noten.

* Avocado. Echt heerlijk supervoedsel. Het bevat slechts 190 calorieën. het bevat veel vitamine C, vitamine D, kalium, magnesium,calcium en foliumzuur. 

* Bleeksedlerij. Bleekselderij heeft een vochtafdrijvende werking. het kan je helpen je bloeddruk te verlagen als je bleeselderij rauw eet.

* Tomaten. Bevat vitamine C, betacaroteen,kalium en een antioxidant dat borstkanker kan helpen voorkomen. Ze zijn goed voor je spijsvertering, helpen je bloedruk te verlagen. kook een tomaat en zijn eigenschappen worden versterkt.

* groene groente.Wil je de kans op hartziekten,kanker en beroertes verminderen eet dan broccoli, kool, bloemkool,spruiten. Ze bevatten ook nog eens heel veel ijzer,dus helpt het ook nog eens bloedarmoede te voorkomen.

* Bananen. In banaan zit een stofje waar je lekker slaperig van wordt. Dus eet een banaan voor het slapen gaan.

* Knoflook. Knoflook is een oppeper van het immuunsysteem en heeft antibacteriële en viruswerende eigenschappen. Het bevat allicine. Dit stofje helpt het cholesterolgehalte te verlagen.het helpt tevens hartziekten en beroertes te voorkomen. Bovendien heeft het een ontstekingsremmende werking.

* Yoghurt. dan wel yoghurt naturel. Wil je de yoghurt toch graag een smaakje geven.Doe er dan vers fruit in en een schepje honing.In yoghurtzitten stoffen die het immuunsysteem oppeppen.

 Je hebt nu al heel wat informatie over je heen gekregen. Laat alles rustig bezinken en ga daarna aan de slag.Kijk in de supermarkt goed rond als je inkopen doet. Lees de verpakking van een produkt, zodat je weet wat je koopt. Ga naar de markt en koop de groente en fruit van het seizoen. Leg een eigen groente tuintje aan. Gezond eten is niet saai, je wordt er juist heel creatief van.