blog placeholder

Mensen die genderdysforie hebben zijn in het verkeerde lichaam geboren. Het is een geslachtsstoornis waarbij een man zich een vrouw voelt en een vrouw zich een man voelt.

In het VU Medisch Centrum is er een speciaal genderteam. Dit team ontfermt zich over mensen die genderdysforie hebben. Genderdysforie wordt ook wel identiteitstoornis genoemd. Mensen met deze aandoening hebben het gevoel in het verkeerde lichaam te zijn geboren.

Volgens onderzoek hebben ongeveer 1 op de 30.000 vrouwen en 1 op de 10.000 mannen deze aandoening. Als je denkt dat je in het verkeerde lichaam geboren bent zijn er een aantal dingen die je te wachten staan. Een grondig onderzoek, de real-life fase en de crosshormonen.
Mensen die zijn gediagnosticeerd met genderdysforie ondergaan een MRI-scan. Op deze scan is te zien dat ze dezelfde hersenactiviteit hebben als dat het gewenste geslacht heeft.

Onderzoek
Voordat je begint met de behandeling is er een uitgebreid onderzoek. Dingen die onder andere in dit onderdeel gebeuren zijn:
– Individuele gesprekken met de persoon in kwestie;
– Psychologisch onderzoek met de persoon in kwestie;
– Gesprek met de kinderpsycholoog;
– Gesprekken met de ouders/verzorgers van de persoon in kwestie. (de ouders/verzorgers wordt ook gevraagd een vragenlijst in te vullen);
– Gesprek met lera(a)r(es). (de lera(a)r(es) wordt ook gevraagd een vragenlijst in te vullen);
– Second opinion met tweede psycholoog.
Doel van deze fase: Hier worden het kaf van het koren gescheiden. Het kan ook zijn dat mensen door de puberteit gemengde gevoelens hebben maar dat deze na de puberteit weer weg gaan. Ook kan het zijn dat iemand slechts deels door wil gaan als iemand van het andere geslacht. Een travestiet om het zo maar even te noemen.

Real-life fase
Als bij dit onderzoek is vastgesteld dat je echt genderdysforie hebt, kom je in de real-life fase. Als man ga je vanaf deze fase door het leven als vrouw en als vrouw ga je vanaf nu door als man. Bij deze fase komen een aantal dingen kijken. Je moet onder andere een nieuwe naam aannemen en deze misschien zelfs laten registreren bij een advocaat(let op: Je mag je geslacht pas om laten zetten als je eierstokken en baarmoeder verwijderd zijn/ er van je penis en scrotum een vagina is gemaakt, als je eerst je naam en daarna pas je geslacht laat omzetten moet je twee keer een advocaat in de arm nemen. Het is voordeliger om je naam en geslacht in 1 keer te laten omzetten.)
Doel van deze fase: Mensen laten wennen aan de naam en aan het idee. Deze fase valt nog om te keren door te stoppen met de hormoonremmers. Als je eenmaal met de crosshormonen bent begonnen is er geen weg meer terug.
Hormoonremmers
In deze fase begin je met hormoonremmers. Dit is een spuit die je om de vier weken krijgt zodat je stopt met het aanmaken van hormonen. Dit heeft een aantal voordelen. Hormoonremmers stellen als het ware de puberteit uit. In de puberteit wordt alles anders je figuur, je stem, je haargroei. Er zijn drie eisen waar je aan moet voldoen wil je met hormoonremmers beginnen.
– Er moet zijn vastgesteld dat je genderdysforie hebt;
– Je moet 12 jaar of ouder zijn;
– De puberteit moet zijn begonnen.
Vrouwen(die man willen worden)
In de puberteit veranderen er een aantal dingen. Je wordt ongesteld; je krijgt borsten; en je heupen worden breder. De hormoonremmers stellen deze verandering uit.
– Je borstenstoppen met groeien;
– Je wordt niet (meer) ongesteld;
– Je heupen worden niet (meer) breder.
Ook stop je met groeien, maar door de testosteron die je later krijgt toegediend haal je dit, als daar nog mogelijkheid voor is, ruimschoots is.
Mannen(die vrouw willen worden)
Ook mannen ondergaan een aantal veranderingen in de puberteit. De penis en zaadballen groeien; je stem wordt zwaarder; je wordt breder en langer; je ontwikkelt meer haargroei; en je adamsappel zet zich naar voren uit.
– Je stem wordt niet zwaarder;
– Je haarontwikkeling stopt;
– Je groeit niet meer(in lengte en breedte);
– Je adamsappel zet zich niet naar voren uit;
– Je penis en balzak stoppen met groeien;
– Je huid blijft zacht
Nadelen
Door de hormoonremmers kun je opvliegers krijgen. Ook maakt je lichaam minder kalk aan, waardoor je in de real-life fase veel melk moet drinken.Als de puberteit eenmaal begonnen is en er hebben zich dingen ontwikkeld, bijvoorbeeld borsten, kunnen deze niet meer ongedaan worden. Borsten zouden nog een heel klein beetje in weefsel kunnen afnemen, maar niet helemaal. Dit moet met een operatie worden gecorrigeerd.

Overgang
Crosshormonen
Nadat je door de real-life fase bent begin je met crosshormonen. Als vrouw krijg je dan mannelijke hormonen toegediend en als man krijg je vrouwelijke hormonen toegediend. Als je eenmaal met deze behandeling bent begonnen kun je niet meer terug.
Vrouwen(die man willen worden)
Vrouwen die man willen worden krijgen testosteron ingediend. Dit gebeurd de rest van je leven.- Je krijgt meer haargroei;- Je onderhuidse vet zal afnemen;
– Je spieren gaan zich ontwikkelen;
– Je stem wordt zwaarder;
– Je seksuele drang zal toenemen;
– Je clitoris gaat groeien.
Mannen(die vrouw willen worden)
Mannen die vrouw willen worden krijgen oestradiol toegediend. Je moet oestradiol in ieder geval tot de overgang innemen.
– Je haargroei neemt af;
– Je onderhuidse vet zal toenemen;
– Je spieren zullen afnemen;
– Je gaat borsten vormen;
– Je seksuele drang zal afnemen;
– Je zaadballen zullen afnemen.
Je stem zal niet meer hoger worden. Als je stem eenmaal laag is, blijft deze laag. Je zou jezelf kunnen aanleren om met logopedie hoger te praten.

Operaties
Vrouwen die man willen worden zullen meer operaties moeten ondergaan dan mannen die vrouw willen worden.
Vrouwen(die man willen worden)
Vrouwen die man willen worden zullen een aantal operaties moeten ondergaan, allereerst zullen de baarmoeder en de eierstokken moet worden verwijderd en zullen de borsten moeten worden geamputeerd. Verder moet er van de clitoris en vagina een penis worden gemaakt. Hier zijn een aantal mogelijkheden voor.
Mannen(die vrouw willen worden)
Als je van man naar vrouw wilt gaan, moet je van je geslachtsorgaan ‘wisselen’. Dit kan in 1 operatie worden gedaan.