blog placeholder

Fibromyalgie is een syndroom dat ook wel omschreven wordt als weke delen reuma. 2 % van de nederlandse volwassenen heeft er last van. Het komt vooral voor bij vrouwen.

De naam Fibromyalgie:
Fibro betekent bindweefsel, myo betekent spier en algie betekent pijn. Het betekent dus bindeweefselspierpijn.

De symptomen van fibromyalgie:
Het belangrijkste symptoom, het symptoom dat het meest aanwezig is, is de chronische pijn. Hiernaast zijn er nog meer symptomen:
– spierpijn in het hele lichaam en spierstijfheid: vooral in de ochtend of na lange periodes zitten of staan in dezelfde houding.
– hoofdpijn,
– gewrichtspijn,
– vermoeidheid: deze vermoeidheid komt doordat patiënten niet in het diepe slaap stadium kunnen komen. ze slapen heel ligt. Niet alleen rust iemand uit maar ook hersteld het lichaam zichzelf weer in dit stadium. Dit gebeurd dus minder dan bij andere mensen.
– angst momenten,
– depressies,
– concentratieverlies,
– geheugenstoornis,
– allergiën,
– darmklachten.
– de patiënt heeft bepaalde ‘tenderpoints’ die wanneer er op gedrukt wordt, erg pijnlijk zijn. Tenderpoint zijn punten in het lichaam die heel precies zijn beschreven. Iemand heeft fibromyalgie wanneer 11 (of meer) van de 18 tenderpoints op zijn/haar lichaam pijnlijk zijn.

De oorzaak:
Voor fibromyalgie is nog geen duidelijke oorzaak gevonden. Men denkt dat het misschien erfelijk kan zijn. Wanneer iemand een genetische aanleg heeft kunnen ze het na bepaalde situatie plotseling ontwikkelen. Situaties die dit kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld een infectie, depressiviteit of een langdurige periode van stress.

Behandeling:
De behandeling bestaat meestal uit pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen. Bij sommige patiënten worden er anitdepressiva voorgeschreven. Het belangrijkste is dat patiënten om leren gaan met de pijn en om leren gaan met stress. Stress kan er namelijk voor zorgen dat de pijn in het lichaam erger wordt doordat het hele lichaam gespannen is. Andere behandelingen die toegepast worden zijn bewegingstherapie, een speciaal dieet, vitaminetoediening, acupunctuur en chirurgie.