blog placeholder

Nederlanders worden steeds dikker en dit is een ernstig probleem, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u met dit soort problemen komt te zitten? En hoe kunt u die problemen oplossen?

Er zijn veel oorzaken voor het dik worden van mensen. Het kan zijn dat je er bijvoorbeeld gewoon lichamelijk aanleg voor hebben. Als je voorouders dik waren zal het niet vreemd zijn dat jij ook dik bent, want het staat gewoon vast in je genen. Mensen die bijvoorbeeld diabetes of een schildklierafwijking hebben, hebben ook aanleg om dik te worden. Bepaalde stoffen kunnen dan namelijk niet worden opgenomen in je bloed en die worden dus afgestoten waardoor je lichaam veel vet en vocht vasthoud. 

De hoofdoorzaak van het steeds dikker worden van Nederlanders is dat de mensen veel eten en maar weinig bewegen, dit heb je echter zelf in de hand, en als je respect voor je lichaam en jezelf hebt hoeft dat geen oorzaak te zijn. Maar dik zijn kan ook psychische oorzaken hebben. Als je last hebt van stress op je werk of je hebt een probleem maar als je dat negeert en gewoon verder blijft werken gaat men gauw zichzelf ‘volvreten’.

De gevolgen van te dik zijn, zijn niet zozeer problemen voor je medemens maar vooral voor jezelf. Als je dik bent raak je op ten duur geïsoleerd want je gaat nergens meer naartoe want je denkt dan dat mensen je lelijk vinden. Ook worden dikke mensen vaak gepest om hun postuur, waardoor dikke mensen nog onzekerder worden. Op school en op je werk zal je vast wel eens meegemaakt hebben dat er iemand anders wordt behandeld omdat deze wat dikker is dan de meeste mensen. Door deze pesterijen gaan zij uit verdriet alleen nog maar meer eten, waardoor zij alleen maar dikker en dikker worden.
Het ergste gevolg van overgewicht is toch wel dat je makkelijk vatbaar bent voor ziektes en lichamelijke klachten. Door je overgewicht krijg je last van je gewrichten. Je botten zijn namelijk niet gebouwd voor zoveel gewicht en het word te zwaar. Je hebt een grote kans op hoge bloeddruk omdat je bloedvaten dichtslibben met vet. En als dat gebeurt in je hart kan je zelfs een hartinfarct krijgen en overlijden.

Gelukkig zijn er ook een aantal oplossingen om van je overgewicht af te komen of beter nog te voorkomen:

 

  • Goede beweging: als je goed beweegt worden de caloriën in je lichaam snel verbrand. Als je niet beweegt en blijft eten, ben je verkeerd bezig. Je kunt bijvoorbeeld naar een sportschool gaan. Daar staan verschillende apparaten speciaal gemaakt om af te vallen, en als je niet weet hoe of wat je moet doen kan je gerust om advies vragen aan een van de begeleiders. 
  • Dieet: als je gezond en niet te veel eet kan er niet veel misgaan met je gewicht. Als je nog steeds dik bent is het verstandig om met een diëtist te gaan praten en die zal dan een goed dieet voor je samenstellen waardoor je hoogstwaarschijnlijk zal afvallen.
  • Afslankproducten: als je het druk hebt met je werk en amper tijd hebt om te sporten of een goed dieet te volgen, zijn er genoeg producten op de markt die er voor zorgen dat je minder trek hebt en zo dus ook van die vette tussendoortjes af kan blijven omdat je er gewoonweg geen zin meer in hebt. 
  • Psycholoog: als je problemen hebt of last van stress dan moet je niet bij de pakken neer gaan zitten maar hier iets aan gaan doen, het beste is om erover te praten met een deskundige. 

Dik zijn is alleen lastig want er zijn geen positieve gevolgen van dik zijn. En als je niet oppast kan het je, je leven kosten. Zorg dus voor goede beweging en houd je gewicht en eetgedrag in de gaten. Dik zijn is echt geen pretje.