blog placeholder

De laatste tijd was ik veel moe, ik had opeens een heel slechte conditie, had haaruitval, kreeg opeens allergische reacties en had het voortdurend koud. Na enkele weken vond ik het toch eens tijd om naar de huisarts te gaan. Na een bloedonderzoek (wat ik echt verschrikkelijk vond) kwam de uitslag een week daarna. En wat bleek?

Ik had een te trage schildklier

De laatste tijd was ik veel moe, ik had opeens een heel slechte conditie, had haaruitval, kreeg opeens allergische reacties en had hetvoortdurendkoud. Na enkele weken vond ik het toch eens tijd om naar de huisarts te gaan. Na een bloedonderzoek (wat ik echt verschrikkelijk vond) kwam de uitslag een week daarna. En wat bleek?

Ik had een te trage schildklier

Maar wat houdt dat nou in een te trage schildklier. Dat zal ik in de onderstaande tekst eens duidelijk proberen te vertellen!

Een te trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie (dit is de officiële benaming) genoemd, is een steeds vaker voorkomende schildklier-aandoening. Bij een te traag werkende schildklier geeft de schildklier te weinig schildklierhormonen af. De hypofyse gaat hierdoor harder werken en er komt meer TSH vrij als poging om de te traag werkende schildklier maximaal te stimuleren.

 

Er zijn 3 vormen van hypothyreoïdie:

* de primaire hypothyreoïdie: een aandoening waardoor de schildklier zelf niet genoeg schildklierhormonen kan aanmaken
* de secundaire hypothyreoïdie: een aandoening aan de hypofyse die de werking van de schildklier reguleert
* tertiaire hypothyreoïdie: een aandoening aan de hypothalamus die de werking van de hypofyse grotendeels reguleert.

 

Bij een te trage schildklier zijn er in eerste instantie vaak wat vage klachten, vandaar dat mensen het eerst meestal nog een tijdje op zijn beloop laten. Vaak veroorzaakt een te trage schildklier een wat kouder gevoel, je hebt het dus snel koud, men wordt wat trager in zijn doen en laten, men is vaker en snel vermoeid en soms is er last van lichte obstipatie. Ook kan de stem wat lager en krakerig worden en kan er iets veranderen in de gelaatsvorm en blik van de patiënt.  Andere symptomen van een te trage schildklier kunnen zijn:

* gewichtstoename
* vermoeidheid
* duizeligheid
* benauwdheid
* trager functioneren
* lagere lichaamstemperatuur
* snel koud
* lage bloeddruk
* hoog cholesterol
* snel blauwe plekken
* opgeblazen gevoel
* allergieën
* concentratieproblemen
* spastische darm
* obstipatie
* haaruitval
* laag libido
* verminderde eetlust
* spier- en gewrichtspijn
* anemie (bloedarmoede)
* oogproblemen
* geheugenproblemen
* depressiviteit 
* slaapstoornis
* menstruatiestoornis
* vruchtbaarheidsstoornis
* hese, diepere stem

Als je wilt weten of je een te trage schildklier hebt kun je een bloedtest kunnen laten doen op T3 en T4. Wanneer je een te trage schildklier hebt kun je van de huisarts medicijnen krijgen die je klachten verminderen.

 

Nou nu zit ik dus aan de medicijnen, en ook ik dat mijn klachten snel verminderen. Ik moet over 6 weken opnieuw bloedprikken en voor controle komen. Dit wordt later eens in het halfjaar en daarna eens in het jaar.