Het lijkt wel een modewoord: iedereen is tegenwoordig depri. Toch lopen er veel mensen met een depressie rond. Maar wanneer ben je nu depressief en wanneer heb je een paar slechte dagen?
Wat is een depressie?
Uiteraard is iedereen wel eens somber, maar als dat weken aanhoudt, je nergens meer zin in hebt. Je er erg last van hebt en het in principe gewoon je dagelijkse werkzaamheden stoort, dan spreken we van een depressie.
Symptomen:
Een depressie kan zich op verschillende manieren uiten en de symptomen kunnen ook nog van persoon tot persoon verschillen. Maar symptomen die kunnen voorkomen zijn: Somberheid en lusteloosheid. Je hebt minder of geen belangstelling voor dingen die je normaal interesseren. Moeite met concentreren Je kunt je traag, sloom en moe voelen.Hiermee verband houdend is je slaapritme ook verstoord waardoor je heel veel slaapt of juist erg slecht slaapt. Het kan effect hebben op je eetlust, ook dit kan alle kanten op dus je kunt geen eetlust hebben maar het kan ook zijn dat je steeds meer gaat eten.
Verder kun je ook erg rusteloos en snel geïrriteerd zijn. Als je meerdere van deze symptomen waarneemt en ze houden langere tijd aan dan spreken we van een depressie. Je merkt dan ook dat het echt een effect op je dagelijkse leven heeft.
Oorzaken:
Er kunnen heel veel oorzaken, maar meestal is de precieze oorzaak niet duidelijk. Het kan erfelijk zijn dus als er depressiviteit in de familie voorkomt zou het daar aan kunnen liggen. En de een is er ook gevoeliger dan de ander. Ook kunnen ingrijpende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een overlijden een depressie uitlokken. Echter is dit per persoon verschillend en wil het lang niet altijd zeggen dat bovenstaande van toepassing is.
Adviezen en behandeling:
Net zoals de oorzaak heel verschillend kan zijn, is het helaas ook zo met de oplossing. Wat voor de een geldt hoeft niet voor de ander te gelden. Wat het belangrijkste is om van een depressie af te komen is het accepteren dat je er mee zit en dat is lang niet altijd even makkelijk. Verder helpt het om erover te praten en daardoor te achterhalen waarom je depressieve gevoelens hebt. Dit kan met een professional maar ook met vrienden en famile. Verder is het uiteraard raadzaam om als je denkt dat je een depressie hebt om naar je huisarts te gaan. Die kan je doorverwijzen en eventueel anti-depressiva voorschrijven indien gewenst. Veelal zal een behandeling bestaan uit praten en medicijnen. Alhoewel dit uiteraard ook weer van persoon tot persoon kan verschillen.
Een depressie kan iedereen overkomen, het is ook zeker niet iets om je voor te schamen. Er is namelijk best wel kracht en moed voor nodig om toe te geven dat het niet goed met je gaat en om hier de oorzaak van te achterhalen en proberen de oorzaak weg te nemen.