Wat zijn de symptomen? Roodheid en schilfering van de huid, gepaard met jeuk. Bij baby’s vooral op de wangen, achter de oren en op het hoofd. Bij oudere kinderen vaker in de knieholtes, ellebogen en in de nek. Kinderen met eczeem hebben vaker een wat droge huid.
Wat is de oorzaak? De aanleg voor eczeem is aangeboren, maar in welke mate het zich openbaart is afhankelijk van andere factoren, zoals bepaalde voeding, huisstof of het gebruik van bepaalde huidverzorgingsproducten, van vermoeidheid, stress of een verminderde weerstand. Eczeem bij baby’s kan veroorzaakt worden door voeding. Het is de moeite waard om in overleg met een arts uit te zoeken of bijvoorbeeld koemelk een van de boosdoeners is. De meeste kinderen die last hebben van eczeem, zijn daar in de puberteit vanaf. Toch heeft zo een twintig procent van de kinderen last van eczeem. Ga bij hardnekkig eczeem dat met vette zalven niet verbetert, naar de huisarts.
Behandeling? Eczeem is niet te genezen, maar wel te behandelen zodat een kinder er minder last van heeft. De basis van de behandeling vormt een ‘vette zalf’. De huisarts kan ook een hormoonzalf voorschrijven. Hormoonzalven zijn veilig te gebruiken, mits noodzakelijk en correct gebruikt. Het onderdrukt het eczeem, maar geneest het niet. Ook zijn er zalfjes die goed werken en geen hormonen bevatten, zoals tacrolimuszalf en pimecrolimuszalf. Deze twee nieuwe cremes zijn te gebruiken bij kinderen vanaf twee jaar en zijn een prima aanvulling als hormoonzalven niet volstaan. Ook kun je teerzalf op de eczeemplekken smeren, dit kan alleen op droge plekken.
Krabben aan de eczeemplekken kan wondjes veroorzaken. Daardoor kan de huid geinfecteerd raken. Bovendien kan het eczeem door krabben verergeren. Houd de nagels van je kind daarom zo kort mogelijk.
Een droge huid is gevoeliger voor eczeem. Gebruik daarom zo min mogelijk zeep en doe een paar druppels badolie in het badwater. Badder niet te lang en niet alle dagen. Zorg vooral in de winter voor een goede luchtvochtigheid in huis. Hang bakjes water aan de centrale verwarming om de lucht vochtig te houden. Ook kun je de huid met een speciale zalf tegen een droge huid insmeren. Vraag je huisarts welke zalf je daarvoor het beste kunt gebruiken.