blog placeholder

Als je na extreme periodes van ziek zijn, veel buikpijn hebben en vaak enorm afvallen de diagnose ‘de ziekte van Crohn’ te horen krijgt, kan je hele wereld instorten. In het artikel staat beschreven hoe je er mee om kan gaan, zowel privé als werk gerelateerd.

Als de ziekte is vastgesteld wordt er medicatie (in het begin vaak Prednison, Entocort en/of Pentasa) gegeven in combinatie met een persoonlijk afgesteld dieet. Maar voor de specialist is dit veel makkelijker om te zeggen dan voor jou als patiënt om te doen. Omdat Crohn een auto-immuunziekte is de kans groot dat je ook veel sneller moe bent dan gebruikelijk en wordt er aangeraden om je energie goed te verdelen en op te passen met besmettelijke infecties zoals een verkoudheid. De ziekte wordt vaak tussen de 16 en 35 jaar geconstateerd, wat ervoor zorgt dat veel patiënten te maken krijgen met een geestelijke klap, doordat ze plotseling veel minder aan kunnen dan voorheen. Iemand met de ziekte van Crohn die 40 uur per week werkt komt erachter dat hij/zij niet meer in staat is om in de avonden en weekenden iets voor zichzelf te doen, men is simpelweg te moe. Als de persoon over die moeheidsgrens gaat is de kans dat de ziekte toe slaat vele malen groter, net als mensen die veel stress hebben of roken. Om in de tegenwoordige maatschappij mee te kunnen draaien moet je wel veel werken, een behoorlijk sociaal leven hebben en vooral niet zeuren. Veel Crohn-patienten kunnen hier niet mee omgaan en vallen vaak in een depressie, wat voor de ziekte alles behalve bevorderlijk is. Om het voor jezelf en de personen om je heen makkelijker te maken kun je het volgende doen:

  • Neem iemand in vertrouwen die je alles kunt vertellen over je ziekte, die persoon weet dan ook wat er aan de hand is als je je wat minder voelt en zal je (meestal) helpen om de vervelende tijd door te komen. Neem deze persoon ook zo veel mogelijk mee naar je specialist. Zorg er wel voor dat je je niet afhankelijk maakt van deze persoon.
  • Houd je aan je dieet en probeer zo min mogelijk te roken (en drugs of alcoholgebruik te minderen). Gaat dit goed, probeer dan te stoppen.
  • Zorg voor een goede hygiëne in je huis, zorg goed voor jezelf en was meerdere malen per dag je handen in verband met bacteriën. Door je slechte weerstand wordt je gegarandeerd veel sneller ziek dan een ‘gezond’ persoon.
  • Neem op tijd je medicijnen in, dit voorkomt veel pijntjes en nare misselijkheden.
  • Vertel het je baas, of bij je sollicitatiegesprek. Vertel er duidelijk bij dat je de ziekte vervelend is, maar dat je het zelf voor 90% in de hand hebt (als je goed voor jezelf zorgt natuurlijk). Wanneer je baas en/of collegae er van weten, zullen ze je ook helpen als het minder met je gaat, of respecteren als je een keer ziekt bent.
  • Werk je 40 uur per week, maar merk je dat je dit echt niet meer aankunt en kun je om financiële redenen niet minder gaan werken? Ga dan na overleg met je baas naar het UWV en bespreek met een arts of je in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering.
  • Probeer je sociale uitjes te verdelen over je vrije tijd en zorg dat je genoeg rust neemt tussendoor, het kan zijn dat je je op een dag geweldig voelt en veel doet, maar dat je de dagen erna ziek bent en weinig tot niks kan ondernemen, omdat je dus eigenlijk die ene dag teveel hebt gedaan.
  • Ga naar buiten, sport genoeg en probeer zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, ga desnoods af en toe naar de zonnebank (neem wel een door de overheid gekeurde salon).