blog placeholder

Diabetes beter bekend als suikerziekte. Iedereen heeft weleens gehoord van suikerziekte en vaak weten de mensen ook nog dat het iets met insuline te maken heeft. Maar wat is diabetes nu precies? Wat gaat er mis in het lichaam en wat zijn de gevolgen? Dit zal enkele zaken die we hier zullen bespreken.

Diabetes.

Diabetes is een stofwisselingsziekte. Het lichaam is niet in staat glucose uit de voeding te verwerken en op te nemen doordat er te weinig of geen insuline aanwezig is. Ook kan het komen doordat insuline zijn werking niet meer kan doen. Insuline is nodig voor transport van glucose uit het bloed naar de lichaamsweefsels.

 • Het normale glucosegehalte in het bloed is in nuchtere toestand: 4-6 mmol/L en in niet-nuchtere toestand: 6-8 mmol/L.
 • Het glucosegehalte bij iemand met diabetes is in nuchtere toestand: boven 6.9 mmol/L en in niet-nuchtere toestand: boven 11 mmol/L.

 Types diabetes.

Type 1.

 • Komt voor bij 15% van de gevallen.
 • Men moet zelf insuline inspuiten anders blijft het glucosegehalte in het bloed te hoog.
 • Ontstaat in korte tijd en openbaart zich vaak op jonge leeftijd.
 • Wordt gezien als de enstige vorm van diabetes.

Type 2.

 • Komt voor bij 85% van de gevallen.
 • Er wordt nog wel insuline aangemaakt maar niet voldoende, of de insuline receptoren werken niet naar behoren, waardoor meer insuline moet worden aangemaakt voor hetzelfde effect, maar dit gebeurd dus niet.
 • Men kan glucosegehalte verlagende tabletten innemen of zelf insuline inspuiten.
 • Ontstaat meestal op iets oudere leeftijd.
 • Kan geassocieerd worden met erfelijkheid en leefstijl ( overgewicht, weinig lichaamsgeweging ) –> het treedt echter op steeds jongere leeftijd op gezien de toename in overgewicht bij jongeren!!

Wat gebeurd er?

Glucose kan de celen niet in doordat er geen insuline is of doordat er een tekort aan insuline is. Er is dus een teveel aan glucose en de nieren kunnen niet al dit overschot aan glucose vasthouden. Hierdoor wordt een deel van de glucose via de urine uitgescheiden en met de glucose wordt natuurlijk ook een grote hoeveelheid water uitgescheiden. Door dit waterverlies via de urine krijgt men dorst ( medische term = polydipsie ). Men gaat meer eten en drinken maar dit heeft geen effect. Daarnaast moet men vanwege het meer drinken ook vaker plassen ( medische term = polyurie ) wat tot gevolg heeft dat er nog meer water uitgescheiden wordt.

Gevolg diabetes.

Doordat de cellen geen glucose meer op kunnen nemen gaan ze proberen op een andere manier aan energie te komen. Zodoende gaan de cellen die energie nodig hebben vetzuren verbranden om zo aan energie te komen. De vetzuren worden onvolledig verbrand omdat de cellen niet zijn gemaakt om vetzuren te verbranden. Bij onvolledige verbranding van vetzuren ontstaan er zogenaamde ketonzuren, deze komen in het bloed terecht en verstoren het zuur-base evenwicht. Om de verstoring van het zuur-base evenwicht te compenseren gaat men diep en snel ademen ( dit wordt de ‘Kussmaul’-ademhaling genoemd ). Wanneer dit gebeurd moet men behandeld worden met medicijnen, want anders kan dit in ernstige gevallen leiden tot het overlijden van de patiënt.