blog placeholder

zwangerschapHet tweede trimester is voorbij. Het kindje is helemaal af en al levensvatbaar. De kansen voor het kindje worden steeds beter. Op naar de bevalling!

Het derde trimester van week tot week

Derde trimester

In het eerste trimester van de zwangerschap is het kindje voor het grootste deel gevormd, in het tweede trimester is het kindje vooral gegroeid. Ook in het derde trimester ligt de nadruk op groei, zodat het klaar is voor de geboorte.

Week 28:

Het kindje is inmiddels ongeveer 36 cm lang en weegt rond de 1000 gram. De waardes van lengte en gewicht gaan steeds meer uit elkaar lopen voor verschillende kindjes. Mocht het kindje nu geboren worden, dan heeft het een redelijke overlevingskans, maar moet het wel lang in het ziekenhuis blijven. Het liefst wil je het kindje gewoon nog een tijdje bij je houden.

Week 29:

Het kindje blijft groeien en is nu ongeveer 37 cm lang en weegt 1250 gram. Het kindje kan zich steeds minder goed bewegen, want de ruimte in de baarmoeder wordt vrij klein. Zelf ben je inmiddels wel in gewicht aangekomen. Gemiddeld zo’n 10 kg! Hiervan is overigens maar 3,5 kg echt vettoename.

Week 30:

De baby is nu 38 cm lang en weegt iets meer dan 1300 gram. De baarmoeder is behoorlijk gegroeid en komt nu ongeveer 10 cm boven de navel uit. Het kindje heeft nu wat meer vet onder de huid en kan al een beetje zijn/haar eigen temperatuur reguleren.

zwangerschap

Week 31:

Het kindje groeit nog steeds, het is nu ongeveer 39 cm lang en weegt ongeveer 1500 gram. Het kindje ontwikkelt het vermogen om te kunnen proeven. Het kindje kan nu kleine schokjes maken. Waarschijnlijk heeft het kindje dan gewoon de hik. Vanaf deze week kan het kindje langzaam gaan indalen. De kans dat het kindje nu nog omkeert wordt steeds kleiner.

Week 32:

De overlevingskansen van het kindje worden met de week beter. Het kindje is nu ongeveer 40 cm lang en weegt ongeveer 1900 gram. Zelf zul je imiddels flink last hebben van je buik en ben je waarschijnlijk al aan het waggelen als je loopt. Zwangerschapsverlof komt langzaam dichterbij en het kamertje is waarschijnlijk al bijna klaar.

Week 33:

Het kindje blijft maar groeien. Het kindje is nu ongeveer 42 cm lang en weegt bijna 2 kg. De verhouding tussen het hoofd en het lichaam is nu ongeveer hetzelfde als bij de geboorte. De controles van de verloskundige zijn imiddels om de week, maar thuisbevallen mag nog niet.

zwangerschap

Week 34:

Het kindje is nu bijna 43 cm lang en weegt al 2200 gram. De longen zijn bijna rijp en ook de nieren werken goed. De kansen voor een kindje dat met 34 weken geboren wordt zijn in Nederland redelijk goed. Sommige mensen gaan deze week met zwangerschapsverlof, anderen wachten nog 1 of 2 weken.

Week 35:

De bevalling komt steeds dichterbij. Het kindje groeit nog steeds en is nu ongeveer 44 cm lang en weegt al 2500 gram. Het kindje heeft nu echt haast geen ruimte meer in de baarmoeder en de kans dat het kindje nu nog omdraait is erg klein.

Week 36:

Het kindje is nu ongeveer 45 cm en weegt ongeveer 2900 gram. Een kindje dat met 36 weken geboren wordt heeft in Nederland hele goede kansen op overleving en vanaf de volgende week mag je zelfs thuis bevallen van je kindje.

Week 37:

Het kindje is bijna af en klaar voor de bevalling. Gemiddeld weegt het kindje nu ongeveer 3100 gram. Het is nu ongeveer 46 cm lang. Bij sommige verloskundigen mag je nu ook thuis gaan bevallen.

Week 38-42:

Gefeliciteerd! Vanaf week 38 tot aan week 42 wordt een kindje a-term genoemd. Dat betekent dat het kindje vanaf 38 weken bij de bevalling dezelfde overlevingskansen heeft als een kindje dat in de maand erna wordt geboren. De bevalling kan beginnen. Waarschijnlijk merk je dat aan de weeën die steeds vaker voorkomen en aan het verliezen van de slijmprop of aan het breken van de vliezen. Baby’s die na 42 weken nog niet zijn geboren worden in Nederland ingleid.

De geboorte van een kindje is heel bijzonder! Gefeliciteerd! Zet de beschuit en de muisjes maar vast klaar.

zwangerschap

Eerste trimester

Tweede trimester