blog placeholder

Een dipje hebben we allemaal wel eens, maar een depressie is andere koek. Mensen die depressief zijn, verliezen alle plezier in het leven, zijn zichzelf niet langer en hebben soms zelfmoordneigingen. Een depressie aanpakken is niet gemakkelijk, noch voor de patiënt noch voor de directe omgeving.

Ik zet alvast een paar tips op een rijtje:

– Durf toe te geven aan je vermoeidheid. Een depressie is een signaal van het lichaam. Je loopt jezelf op de een of andere manier voorbij. Je lichaam vraagt dringend om rust en die moet je het ook gunnen. Je mag je niet schuldig voelen omdat je je even terug trekt uit het drukke leven van alle dag. Gun jezelf tijd en ga een ernstig gesprek aan met jezelf. Er zijn vast dingen in je leven die je kan veranderern of schrappen. Wees niet bang om drastische beslissingen te nemen.

– Denk niet dat je zwak bent. Een depressie kan iedereen overkomen en het is alleszins geen teken van zwakte. Integendeel zelfs, want vechten tegen een depressie vraagt een zware inspanning en iedereen die er ooit zelf mee te maken had, zal dat kunnen beamen.

– Leer van jezelf te houden. Mensen die vatbaar zijn voor depressies zijn vaak mensen die hun eigen grenzen niet zo goed kennen of die niet durven opkomen voor hun eigen gedachten en gevoelens. Doe daar iets aan. Jouw gedachten en gevoelens zijn minstens even waardevol als die van anderen.

– Durf ook over je depressie te praten. Als je depressief bent, heb je vaak het gevoel dat iedereen om je heen gelukkig is, behalve jij. Dat is niet zo. Heel veel mensen hebben problemen, maar het is pas als je erover begint te praten, dat ze dat ook toe zullen geven. Als je met die mensen durft te praten, dan zal je voelen dat je niet alleen staat en dat is een belangrijke stap in de richting van genezing.

– Schaam je niet om hulp te zoeken bij een therapeut of bij je huisarts. Zij zijn opgeleid om mensen met depressie te begeleiden. Misschien zal je een tijdje je toevlucht moeten nemen tot medicatie, ook dat is niets om je voor te schamen.

Hoe ga ik als partner of familielid om met depressie?

– Probeer vooral niet teveel druk te leggen op de patiënt. Als iemand behoefte heeft aan rust, gun haar of hem die dan ook.

– Bied een luisterend oor ook al hoor je tien keer na elkaar hetzelfde verhaal.

– Heb geduld, want een depressie is niet zoiets als een griep die na een week weer weg gaat.

 

Depressie voorkomen

Of een depressie nooit meer terug komt, kan niemand garanderen, maar er zijn wel een paar dingen die je kan doen om de kans te verlagen:

– Durf nee te zeggen. Als iemand je iets vraagt, dan heb je het recht om nee te zeggen als je geen tijd of geen zin hebt.

– Geef jezelf complimentjes. Er is elke dag wel iets dat je goed doet, durf daar trots op te zijn.

– Bouw genoeg tijd in voor jezelf en luister naar je lichaam.

Ga ervoor! Het leven is mooi én waardevol