Tanden krijgen is voor veel baby’s een pijnlijk proces. Meestal breken de eerste tanden tussen de vijf en negen maanden door, maar eerder of later kan ook. Eerst komen de onderste snijtanden, dan de bovenste. Dan volgen de tanden aan weerszijden. Zo rond het eerste jaar verschijnen de eerste kiesjes, daarna de hoektanden en tot slot als je kind twee jaar is, breken de laatste kiezen door.
Het ene kind doorstaat alles zonder problemen, de ander voelt zich er duidelijk naar bij, is prikkelbaar en slaapt en eet slecht. Vaak kwijlen kinderen meer dan normaal, kauwen op speeltjes en handen en hebben rode wangen. Ook kan een kind last hebben van zuur ruikende ontlasting, die luieruitslag veroorzaakt. Vroeger werd bij veel klachten gezegd dat het waarschijnlijj door het doorbreken van de tandjes kwam. Daar zijn artsen nu voorzichtiger mee. Echt ziek mag een kind zich er niet van voelen. Raadpleeg bij koorts, diarree, oorpijn of andere klachten dus wel altijd de huisarts.
Tand los- Als een tand los is komen te staan door een val of stoot, kun je het beste niets doen. Laat je kind niet aan de tand komen en ga zo snel mogelijk naar de tandarts.
Tand afgebroken- Breekt door een val of stoot een tand af, ga dan direct met de afgebroken tand naar de tandarts. Houd het afgebroken stuk tand ondertussen goed nat, liefst in wat melk. Heb je niets voorhanden, bewaar de tand dan in je mond tussen je kiezen en wang. De tandarts zal het afgebroken stuk tand terugplaatsen als dat mogelijk is. Eventueel kan de tand in het blijvende gebit worden hersteld met tandkleurig kunststof. Is een merlktand afgebroken, dan doet een tandarts daar meestal niets aan en zal je kind moeten wachten op een ‘grotemensentand’
Tand eruit- Valt een tand van het blijvende gebit door een val of stoot uit de mond, dan is het belangrijk dat de tand zo snel mogelijk wordt teruggestopt in de mond. Pak de tand nooit bij de wortel vast, maar alleen bij het stuk dat boven het tandvlees zichtbaar is. Spoel de tand schoon met melk. Als dat niet voorhanden is, kan je kind de tand zelf schoonlikken. Gebruik nooit kraanwater of iets anders. Plaats de schone tand terug in de kaak. Laat je kind de tanden op elkaar houden, met tussen de boven- en ondertanden een papieren zakdoekje of gaasje. Lukt het niet om de tand terug te plaatsen, bewaar de tand in melk, in de mond of in een bekertje met wa speeksel. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts. Hoe sneller je bent en hoe korter de tand droog is geweest, hoe groter de kans dat het lukt de tand definitief terug te zetten.
Tand door lip- Een tand door de lip kan indrukwekkend bloeden. Gelukkig is het meestal snel over. Kalmeer je kind en druk de wondranden een tijdje tegen elkaar om het bloeden te stoppen. Is de wond groot en blijft het bloeden, dan is hechten door de huisarts noodzakelijk. Om zwelling van de lip tegen te gaan, kun je een koude lap tegen de lip houden.