blog placeholder

Steeds meer mensen hebben deze tijd last van darmproblemen. Vaak kan de arts geen oorzaak vinden voor de klachten, en worden de problemen in het hokje spastische darm syndroom (PDS) geplaast. Helaas worden hiermee de klachten niet opgelost. Wat kunt u zelf doen bij darmklachten? Ongeacht of u de diagnose PDS heeft gekregen of niet. In dit artikel worden tips genoemd die gebruikt kunnen worden om darmklachten te verlichten en verminderen.

Mensen met darmklachten ervaren verschillende problemen. Het is belangrijk wanneer klachten langdurig of heel heftig voorkomen ten alle tijden een arts te raadplegen. De adviezen die in dit artikel genoemd worden, mogen nooit gebruikt worden ter vervanging voor het consulteren van een arts.

De meestvoorkomende klachten die mensen ervaren zijn: pijn, krampen, opgezette buik, diarree, obstipatie en winderigheid.

Pijn

Pijn kan veroorzaakt worden door verschillende problemen. Buikkrampen kunnen pijn veroorzaken, obstipatie, lucht in de buik (winderigheid) en diarree. Kijk bij het kopje onder de oorzaak van de pijn (bijvoorbeeld krampen) voor wat u kunt doen om dit probleem te verlichten/verminderen.

Tegen de pijn kunt u (tenzij de arts anders adviseerd) een vrij verkrijgbare pijnstiller innemen. Wanneer de pijn vaak terugkomt resulteerd dit echter in een hoog gebruik van pijnstillers. Raadpleeg altijd een arts bij aanhoudende pijn.

Het lichaam reageert bij pijn door de spieren in dit gebied aan te spannen, mensen nemen een foetus houding aan en kunnen minder bewegen. Door de spanning van de spieren hebben de darmen minder ruimte om uit te zetten en komt er een druk op de buik. Dit kan verlicht worden door een hittepit (verwarmde kussen met pitten) op de buik te leggen. De warmte zorgt voor ontspanning en vermindering van de pijn. Ook kunt een warm bad nemen (indien er beschikking is over een bad), dit zorgt wederom voor ontspanning en hierdoor vermindering van de pijn.

Krampen

Krampen en een opgezette buik gaan vaak hand in hand. Krampen worden namelijk vaak veroorzaakt door lucht in de darmen. Buikkrampen zijn in de meeste gevallen behoorlijk pijnlijk en komen in een soort koliek aanvallen op. Onder het kopje pijn staan tips hoe je deze pijn kunt verzachten/verminderen.

koolzuurhoudende dranken, alcohol kunnen het beste vermeden worden, deze hebben vaak een nadelig effect op de darmen. Het hoeft niet uit verbannen te worden uit het eetpatroon, maar wees er matig mee.

Krampen kunnen verminderd worden door het drinken van Venkel thee. Met name Venkel thee van het merk Zonnature werkt goed. Drink dit echter niet alleen op het moment van de krampen, maar neem een kopje of twee per dag. Venkel thee is een bekend hulpmiddel voor buikkrampen bij babytjes, maar deze werking kan ook goed gebruikt worden bij volwassenen. Nog een middel dat gebruikt wordt bij babytjes; maar waar een volwassene baat bij kan hebben is ‘baby buikjes olie’ van het merk Weleda. De olie wordt op de buik gesmeerd en vervolgens ingemasseerd. U begint bij de navel en vormt cirkels naar buiten, volg hiervoor de gebruiksaanwijzing bij de olie.

Opgezette buik

Een opgezette buik is vaak een teken van uitgezette darmen. Dit kan komen door een flinke maaltijd. Dit geeft ook een gevoel van verzading. Maar een opgezette buik kan ook het gevolg zijn van lucht die in de darmen zit.

Lucht in de darmen kan worden verholpen met de tips die u kunt vinden onder het kopje ‘winderigheid’. Een opgezette buik komt ook voor bij intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Bij een aanhoudende opgezette buik altijd de arts raadplegen, dit kan ook een indicatie zijn voor andere opgezette organen.

Diarree

In de volksmond wordt er al snel gesproken over diarree. Wanneer het normale defecatie (ontlasting) patroon verstoord wordt door 1 of meerdere keren achter elkaar, dunne tot waterdunne ontlasting, spreken mensen al snel van diarree. Diarree kan opspelen door verschillende oorzaken. De bekendste zijn de buikgriep, bacteriele infectie, voedselintolerantie, geneesmiddelen, angst en stress.

Op het moment dat u vaker dunne ontlasting heeft zonder een aanwijsbare oorzaak (koorts, bloed in de ontlasting, rare kleur etc) kunt u een aantal dingen doen om de klacht te verminderen.

Hou voor u zelf bij welke voedingsmiddelen u hebt gebruikt 24 tot 30 uur voor de diarree klachten zijn ontstaan. Op deze manier kunt u een patroon tussen een bepaald voedingsmiddel en de diarree ontdekken. Deze producten kunt u dan het beste laten staan. Pittig gekruide gerechten, sate en knoflook lokken ook vaak een reactie uit bij mensen met gevoelige darmen.

Bij een aantal dagen diarree kan het zijn dat het lichaam gaat uitdrogen, hiervoor kunt u ORS (ORAL REHYDRATION SALT) gebruiken. ORS vult de zouten die het lichaam verliest weer aan. ORS is bij de drogist verkrijgbaar.

Verder is het belangrijk voldoende water te blijven drinken, neem na elk toiletbezoek 1 glas water. Doe dit naast de 1,5-2 liter water die u normaal drinkt. Dat minder vezels eten helpt tegen diarree is overigens een fabel. Vezels stimuleren de darmbeweging en nemen vocht op, indien deze te weinig worden geconsumeerd kan ook dit een oorzaak zijn voor dunne ontlasting.

Ben voorzichting met het gebruiken van diarree remmers indien de oorzaak van de diarree niet duidelijk is.

Obstipatie

Bij een spastische darm en mogelijk andere problemen komt het vaak voor dat obstipatie en diarree elkaar afwisselen. Zorg ervoor dat u voldoende voedingsvezels binnenkrijgt. Voedingsvezels zijn in twee soorten te onderscheiden fermenteerbare en niet-fermenteerbare. Beide zijn belangrijk voor een goede stoelgang. Ze zorgen onderandere dat de ontlasting soepel blijft, het volume van de ontlasting groter wordt en hierdoor wordt de beweegelijkheid van de darm weer bevorderd. Meer informatie hierover kunt u vinden bij het voedingscentrum.

Net als bij diarree is het ook bij obstipatie belangrijk om voldoende te drinken (1,5-2 liter per dag). Als er te weinig vocht in het lichaam komt, zal de darm meer vocht uit de darmspijs/ontlasting proberen te krijgen. Hierdoor blijven de resten langer in de dikke darm en worden ze harder van consistentie. Dit kan leiden tot obstipatie.

Winderigheid

Winderigheid of ook wel flatulentie genoemd, komt heel veel voor. Elk mens laat iedere dag gemiddeld 20 tot 25 windjes. Ongeveer 90% van het darmgas dat windjes veroorzaakt wordt ingeslikt. De overige 10% wordt door bacterien in de darm geproduceerd als bijproduct van bepaalde voedingsmiddelen. Wanneer de winderigheid overmatig voorkomt of gepaard gaat met buikkrampen, zijn er een aantal stappen die u kunt ondernemen.

Zorg dat u de tijd neemt om te eten. Hierdoor slikt u minder lucht in tussen de happen door. Wees matig met koolhydraat rijken voedingsmiddelen, hieronder vallen bijvoorbeeld aardappelen en rijst. Deze produceren bij vertering veel gas.

Probeer windjes niet in te houden, hierdoor worden buikkrampen verergerd. Ga naar het toilet of naar buiten, indien u hinder ervaart bij het laten van windjes in het openbaar.