De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de twee meest voorkomende darmontstekingen op dit moment. Ongeveer 20.000 mensen in Nederland leiden aan de ziekte van Crohn en meer dan 30.000 aan colitis ulcerosa. Maar wat zijn nou de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee darmaandoeningen?
Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa is een ontsteking van het slijmvlies van het colon, de dikke darm. Deze ontsteking begint bij de endeldarm en kan zich vervolgens uitbreiden over de rest van het colon. De ontsteking heeft tot gevolg dat er zweren in het slijmvlies ontstaan waardoor de darm zijn werk niet meer goed kan doen.
Crohn
De ziekte van Crohn kan in tegenstelling tot colitis ulcerosa over het hele spijsverteringskanaal ontstekingen veroorzaken. De zweren die bij deze aandoening ontstaan kunnen dieper in de darmwand zitten in plaats van alleen in het slijmvlies.
Wat bij beide aandoeningen overeenkomt, is dat het afweersysteem een grote rol speelt. Beide ziektes zijn namelijk auto-immuunziekten, wat betekent dat het immuunsysteem lichaamseigen in plaats van lichaamsvreemd weefsel aanvalt. In dit geval is dat dus het darmweefsel.
Oorzaak
Wat de oorzaak is dat deze ziekten ontstaat is op dit moment niet geheel duidelijk, maar er zijn wel verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van deze ziekten zoals erfelijkheid en voeding.
Behandeling
De behandeling van colitis ulcerosa en Crohn is vooral gericht op symptoombestrijding, door middel van het verminderen van de ontsteking zelf, en het remmen van het ontstaan van nieuwe ontstekingen. Op deze manier wordt de ziekte dus geremd, maar niet genezen. Ook worden er middelen voorgeschreven om het ontstaan van bloedarmoede en diarree te remmen.