blog placeholder

Chronische hoofdpijn is hoofdpijn dat je meer dan 15 dagen per maand hebt. Dat is dus meer als de helft van zo ’n maand! En vaak doet het erg zeer. Maar wat zijn nou eigenlijk de oorzaken van chronische hoofdpijn? En wat kun je er aan doen?

Hoe ontstaan hoofdpijn?

Er zijn veel manieren waarop je hoofdpijn kunt krijgen.

Chronische hoofdpijn is een spanningshoofdpijn waar je last van kunt hebben om psychische redenen zoals stress, depressie, hysterie enzovoorts. Hoofdpijn kan ook andere redenen hebben zoals trauma aan het hoofd, gevoelig voor weersveranderingen en zo zijn er nog veel andere redenen.

Een andere reden voor chronische hoofdpijn is dat de spieren in de nek bij sommige mensen eigenlijk net iets te kort zijn. Deze spieren lopen helemaal door tot aan je voorhoofd. Zodra je dan iets doen waardoor die spieren gespannen worden (bijvoorbeeld stress of een enorme lachbui) dan trekken die spieren zich aan waardoor de spieren over je hoofd heen strak worden getrokken. Wanneer dit lang genoeg aanhoud krijg je hoofdpijn.

Chronische hoofdpijn kan ook ontstaan door het dagelijks innemen van pijnstillers. Dit heet dan medicijn afhankelijke hoofdpijn.

Hoe kun je hoofdpijn voorkomen?
Vaak kun je wel voorkomen dat je hoofdpijn krijgt. Dit kan bijvoorbeeld door genoeg te drinken op een dag. Ook is een goed slaapritme belangrijk. Wanneer je onregelmatig slaapt kan dit hoofdpijn veroorzaken. Je moet er ook voor zorgen dat er genoeg ventilatie is op de plek waar je bent. Zet bijvoorbeeld altijd het raam op een kiertje. Wanneer je ogen niet zo goed zijn kan het zijn dat je door de concentratie die het vergt om scherp te stellen hoofdpijn krijgt. Vaak helpt het meteen wanneer je een bril op zet of lenzen in doet.

Hoe kun je hoofdpijn bestrijden?
Wanneer ik zelf hoofdpijn hebt werkt het bij mij altijd goed om even een frisse neus te halen. Ik ben dan even bezig met anderen dingen dan de constante pijn aan mijn hoofd. Maar dit is echter een tijdelijke oplossing; wanneer ik binnen ben is de hoofdpijn er gewoon weer. Soms nog erger als daarvoor. Een koud washandje op je voorhoofd helpt ook omdat je dan de pijn verzacht omdat je dan alleen de kou maar voelt. Soms kan een lekkere kop koffie of thee ook helpen. Wanneer je dit alle geprobeerd hebt en je hebt nog steeds last van hoofdpijn kun je altijd nog proberen een dutje te doen of gewoon helemaal te gaan slapen. Dit kan vooral helpen wanneer u een migraine aanval hebt. Het donker is dan vaak erg prettig. En een beetje bijslapen is nooit erg. Wanneer de hoofdpijn heel erg is, is het in ieder geval af te raden achter een computer of een televisie te gaan zitten. Door de constante flitsen van het scherm en het felle licht in je gezicht kan de hoofdpijn van kwaad naar erger gaan. Je kunt natuurlijk ook paracetamol of ibuprofen nemen. Dit is natuurlijk niet slim wanneer je echt chronische hoofdpijn hebt omdat deze stoffen niet goed voor je lichaam zijn.

Wanneer de hoofdpijn lang aanhoud is het verstandig om even naar de dokter te gaan.