Misschien heb je wel eens in een wellnes-centrum, zwembad of bij iemand thuis in een bubbelbad gezeten. In zo’n bad worden luchtbellen en waterstralen op je gericht. Je zult je er misschien heerlijk ontspannen door gevoeld hebben. Maar heb je je ook afgevraagd of het wel gezond is?
Iets over bubbelbaden
Een bubbelbad is een bad met warm water en bubbels. De temperatuur van het water ligt rond lichaamstemperatuur, 37-38 graden. Via speciale openingen worden luchtbellen en waterstralen op je gericht. Omdat het water voor drijfvermogen zorgt kunnen de bubbels je hele lichaam goed bereiken. In je badkamer is een bubbelbad meestal voor één persoon geschikt, met wat fantasie kun je er waarschijnlijk ook met z’n tweeën in. Heb je een bubbelbad in de tuin, of je gaat in een wellnes-centrum of zwembad in zo’n bad, dan is het meestal voor vier tot zes personen geschikt.
Hoe heet zo’n bad nu?
Veel mensen noemen een bubbelbad een Jacuzzi. Eigenlijk is dat de naam van een bepaald Amerikaans merk bubbelbad. Door de populariteit van dit merk wordt de naam ook vaak voor bubbelbaden van andere merken gebruikt. Ook hoor je vaak de Engelse naam voor een bubbelbad: wirlpool.
Hygiëne
Zoals al je sanitair in huis, moet je een bubbelbad regelmatig goed schoonmaken. Dat is zeker belangrijk, omdat de hoge watertemperaturen ook bacteriegroei stimuleren. Heb je een bubbelbad in de open lucht, dan wordt het schoonmaken nog belangrijker. Met behulp van actiefkoolfilters worden ongewenste zaken als haren, zand, takjes, blaadjes of andere troepjes weggefilterd. Bacteriegroei wordt tegengegaan met behulp van chloor, meestal in de vorm van chloortabletten, of met een ozongenerator of met ultraviolet licht. Door regelmatig te controleren op zuurgraad en chloorconcentratie met behulp van speciale testbuisjes zorg je dat het water gezond genoeg blijft om erin te zitten.
Extra effect
De bubbels en het warme water zorgt voor een zekere mate van dampvorming. Door in het water wat druppels etherische olie te doen wordt die geur verspreid. Dat geeft een extra rustgevend effect aan het baden. Er zijn verschillende soorten oliën met ieder hun eigen specifieke effect en hun eigen gezonde uitwerking.
Zijn er ook nadelen?
Baden in het bubbelbad is een heerlijke, ontspannen ervaring. Het is goed voor lichaam en geest. Soms worden er echter ook mogelijke nadelen genoemd, of kritische vragen gesteld:
- Over de vruchtbaarheid van mannen
- Over de vele schadelijke bacteriën
- Over het gevaar voor zwangere vrouwen
- Algemene gezondheidsklachten
Laten we deze punten eens nader bekijken
Over de vruchtbaarheid van mannen
Onderzoeken hebben uitgewezen dat je een relatie kunt leggen tussen het gebruik van een bubbelbad en de kwaliteit van het sperma. Dat ligt echter niet aan de luchtbellen of de stralen water. De oorzaak moet gezocht worden in de relatief hoge temperatuur van het water, dat met 37-38 graden Celcius het sperma kan beschadigen. Het is niet voor niets dat sperma niet binnen het lichaam wordt aangemaakt maar in de zaadballen, waar de temperatuur net wat lager is dan de normale lichaamstemperatuur. In de periode dat je nadenkt over gezinsuitbreiding kun je beter het bezoek aan sauna’s en hete bubbelbaden wat beperken.
Over de vele schadelijke bacteriën
De relatief hoge temperatuur van het water is heel prettig voor bacteriën, die zich bij deze temperatuur flink kunnen ontwikkelen. Dat maakt het belang van schoonmaak en overig onderhoud alleen maar duidelijker. Als je je aan de richtlijnen houdt, dan heb je van schadelijke bacteriën niets te duchten. Heb je langere tijd het bad ongebruikt laten staan, dan is een extra schoonmaakbeurt uiteraard aan te bevelen.
Over het gevaar voor zwangere vrouwen
Laten we kort zijn: dat is er niet. Er zijn geen onderzoeken bekend waarin een negatief effect van een bubbelbad op een zwangere vrouw is vastgesteld. Natuurlijk moet je als zwangere altijd de nodige voorzichtigheid betrachten. Het is ook goed je te realiseren dat je lichaamstemperatuur iets zal oplopen als je langere tijd in een bad van 37 of 38 graden zit, je beperken tot ongeveer een kwartier tot twintig minuten is een goed idee. Twijfel je? Vraag aan je huisarts, vroedvrouw of gyneacoloog advies wat in jouw persoonlijke situatie het verstandigst is om te doen.
Algemene gezondheidsklachten
Heb je speciale gezondheidsproblemen, waarbij je je afvraagt of een bubbelbad schadelijk kan zijn, dan kun je het best even met je huisarts of behandelend arts contact zoeken en advies vragen.
En de conclusie
Er zijn geen negatieve effecten van bubbelbaden bekend. Uiteraard is het in achtnemen van normale hygiënemaatregelen belangrijk, en je te realiseren dat de algemene regel altijd geldt: overdaad schaadt. Neem rustig een bubbelbad, en geniet van de rustgevende kalmte, warmte en ontspanning.