Bloemen in ziekenhuizen, het is onduidelijk of het nu gevaarlijk is of niet. Sommige ziekenhuizen hebben dan ook de bloemen verbannen, of in ieder geval in enige mate. Bijvoorbeeld geen bloemen op specifieke afdelingen, zoals bij kwetsbare patiënten. Ook zijn er ziekenhuizen die verschil maken in de soort plant, zo mogen er wel snijbloemen worden neergezet, maar geen planten die in aarde staan. De reden waarom ziekenhuizen hiervoor kiezen is omdat het wellicht een grote bron van infectie zou zijn.
Maar zijn de planten wel echt gevaarlijk voor de gezondheid? Het is al onderzocht dat bloemen en planten behoorlijk wat bacteriën en schimmels met zich mee kunnen dragen, ook in de potgrond of het water. Echter blijkt nu uit een literatuuronderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het nooit is aangetoond dat mensen hier echt geïnfecteerd van raken. Ze kunnen zich dan ook niet vinden in het bloemenverbod van verschillende instellingen. Ze geven wel de tip mee om snijbloemenvoedsel aan het water van de bloemen toe te voegen, want dit remt de groei van micro-organismen. Na contact met het water wordt ook aangeraden om de handen te wassen.
Daarnaast zijn er ook nog ziekenhuizen die ’s nachts de planten van de kamer afhalen, omdat planten zuurstof verbruiken. Ze zijn bang dat de planten teveel zuurstof opnemen waardoor de patiënten ademhalingsproblemen krijgen. Het heeft echter totaal geen zin, want de bloemen verbruiken zo weinig zuurstof dat het geen effect heeft op de luchtkwaliteit van een goed geventileerde ruimte.
Er kunnen dus gerust wat plantjes worden geplaatst om de sombere ziekenhuiskamers wat op te vrolijken. Wanneer er zorgvuldig mee om wordt gegaan dan levert dit geen problemen voor de kamerbewoners. Wie toch niet helemaal overtuigd is kan er natuurlijk ook voor kiezen om kunstbloemen neer te zetten. Zo kun je zorgeloos genieten van je bloemen.