blog placeholder

Wat is bloedvergiftiging en wat zijn de symptomen ?

Bloedvergiftiging of sepsis is een algemene ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie en ontstaat vaak als de infectie zich uitbreidt naar de bloedbaan. Kenmerkend voor sepsis is dat het zeer snel verloopt. In een paar uur tijd kan een gezond persoon letterlijk doodziek zijn. Belangrijk symptoom van sepsis veroorzaakt door de meningokokbacterie zijn de puntvormige bloedinkjes onder de huid. Dit komt in tachtig procent van de gevallen voor. Deze paarse vlekjes op de huid zijn niet wegdrukbaar, als je er een glas tegenaan drukt, blijven ze zichtbaar. Een ander kenmerk is extreme spierpijn. Overige symptomen zijn hoge koorts, een versnelde hartslag, snelle ademhaling, verwardheid en verminderde urineproductie. In plaats van koorts kan je juist een lage temperatuur hebben, minder dan 36 graden, en koude handen en voeten hebben.

Wat is de oorzaak? Bloedvergiftiging ontstaat doordat er bacteriën of andere micro-organismen in de bloedbaan terechtkomen. Deze micro-organismen komen meestal uit een ontsteking ergens in het lichaam (bijvoorbeeld uit een long- of hersenvliesontsteking), een open wond of een wondje in de neus) Zodra die micro- organismen in de bloedbaan komen, treedt er een heftige ontstekingsreactie in het lichaam op. Hoewel bloedvergiftiging meestal door bacteriën wordt veroorzaakt, kan ook een virus (griep, RS-virus) de oorzaak zijn. Ook parasieten en schimmels kunnen sepsis veroorzaken. Sepsis veroorzaakt door virussen wordt viremie genoemd. In de meeste gevallen is het ziekteverloop van een viremie minder ernstig dan van een bacterie sepsis. Sepsis kan op elke leeftijd voorkomen, maar jonge kinderen en mensen met een lage weerstand zijn er extra vatbaar voor.

Behandeling van bloedvergiftiging. Een persoon met bloedvergiftiging moet snel behandeld worden. Dat gebeurt in het ziekenhuis met antibiotica, vaak toegediend via een infuus. Ook wordt er extra vocht en zuurstof toegediend om de doorbloeding van de organen te stimuleren. Afhankelijk van de oorzaak kan een bloedvergiftiging niet tot zeer besmettelijk zijn. Bespreek het daarom altijd met de behandelend arts.

Handig om te weten: De term bloedvergiftiging wordt ook wel eens ten onrechte gebruikt voor een rood0 blauwe streep op de huid. Zo'n streep duidt echter meestal op ontstoken lymfevaten. Lymfeklierontsteking kan ontstaan doordat een wond op de huid ontstoken raakt. Onbehandeld kan deze infectie – net als andere infecties- overgaan in bloedvergiftiging.