blog placeholder

Veel mensen willen op dit moment iets nuttigs betekenen voor de maatschappij. Dit kan op vele verschillende manieren, denk hierbij bijvoorbeeld aan vrijwilligers werk. Veel mensen vinden het doneren van bloed of plasma een beetje eng en daarom schuiven ze het idee af. Zelf heb ik jarenlang bloed gedoneerd en daar heb ik zeer positieve ervaringen opgedaan. In dit artikel wil ik graag bloeddonatie onder de aandracht brengen, want nieuwe donateurs zijn hard nodig. U kunt levens redden met uw bloed!

De positieve aspecten van bloeddonatie.

Met het doneren van bloed kun je levens redden. Stel je voor dat je een ernstig ongeluk krijgt en veel bloed verliest. Op dat moment krijg je gedoneerd bloed toegedient. In Nederland kun je geen geld verdienen met het doneren van bloed, alles gaat vrijwillig. Dit is om misbruik te voorkomen, en het veiliger te maken voor zowel de donateur als de persoon die het bloed uiteindelijk gedoneerd krijgt.

Hoe gaat bloeddonatie in zijn werk?

De eerste keer dat je bloed gaat doneren doneer je nog niet echt. Je moet vragenlijsten invullen met betrekking op je algemene gezondheid. Of je bijvoorbeeld bepaalde medicijnen gebruikt, onlangs in een bepaald land bent geweest, piercings hebt laten zetten, drugs gebruikt of homoseksueel bent. Het is belangrijk dat je goed uitgerust bent en van tevoren goed gegeten hebt.

Nadat je deze vragenlijst hebt ingevuld word je opgeroepen voor een gesprekje. Hierbij word de vragenlijst doorgenomen. Als je naar aanleiding van de vragenlijst geschikt bent worden je bloeddruk en je ijzergehalte getest. Het ijzergehalte in je bloed word getest door een klein prikje in je vinger.

Als alles goed is mag je doneren. Je ligt (of zit) in een ziekenhuis bed. De eerste keer word er geen halve liter afgenomen, alleen maar 4 buisjes. Voor degene die ervaring hebben met bloedprikken, het gaat eigenlijk precies hetzelfde, alleen zijn de verpleegsters een stuk aardiger voor je.

Nadat deze buisjes getest zijn en je bloed is goedgekeurt krijg je een nieuwe oproep, ongeveer om de 3 of 4 maand.

De sfeer tijdens de bloeddonatie is erg ontspannen. Het is totaal niet te vergelijken met een ziekenhuis. Je ligt in een grote zaal tijdens de donatie, de verpleegsters zijn erg aardig en maken grapjes. Je kunt rustig een tijdschrift lezen of met je buurman kletsen tijdens de donatie. Bloed doneren duurt ongeveer een half uurtje, als je makkelijke aders hebt zelfs sneller. Je word goed verzorgt, en alles is schoon en veilig. Na afloop krijg je koffie of thee en broodjes of koek.

Is het veilig voor je eigen gezondheid?

Bloedgeven is absoluut niet schadelijk voor je eigen gezondheid! De donatie gaat volgens strikte regels, als je je tijdens de donatie niet goed voelt word de donatie onmiddelijk gestopt. De hoeveelheid bloed die afgenomen word ligt tussen de 450 ml en 500 ml. Deze hoeveelheid bloed kun je (makkelijk) missen. Bovendien maakt je lichaam binnen 2 dagen deze hoeveelheid bloed weer aan. Het kan zijn dat je je na de donatie een beetje moe voelt, het word dan ook afgeraden om te gaan sporten of andere zeer actieve en lichamelijk zware dingen te gaan doen. Het is aan te raden om rustig op de bank te gaan zitten en goed te eten en te drinken. En wie vind het nou niet fijn om veel chocola te eten met een super goed excuus.

Ik wil graag bloeddoneren, waar kan dat?

Door heel Nederland zijn verschillende bloedbanken gevestigd. Sanquin is daar een van. Op de website kun je jou dichtsbijzijnde bloedbank vinden.