Naar schatting hebben zo’n 2 miljard mensen er mee te kampen. In het westen blijft het cijfer beperkt tot +- 1.5% van de de bevolking gezien de welvaart hier ten opzichte van de rest van de wereld.
De belangrijkste oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan ijzer.
Kort gezegd is bloedarmoede een tekort aan een bepaald eiwit, hemoglobine, in de rode bloedcellen die zuurstof naar onze organen vervoert. Het heeft dus wel degelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid. Meestal is het te kort aan ijzer dé oorzaak voor de aandoening die in de medische sector anemie wordt genoemd. IJzer staat in voor de aanmaak van de rode bloedcellen.
IJzertekort kan men wijten aan de voeding, maar kan bijvoorbeeld ook voorkomen bij mensen met regelmatig bloedverlies (bij vrouwen bijvoorbeeld overvloedige maandstonden).
Symptomen
Het bekendste symptoom is waarschijnlijk een permanente vermoeidheid. Maar ook kan u bij bloedarmoede meerdere, andere klachten hebben:
– moeilijke ademhaling
– hartkloppingen
– regelmatig weerkerende hoofdpijn
– weinig eetlust
– Duizeligheid
Natuurlijk zijn deze symptomen niet zo specifiek en wijzen ze niet noodzakelijk op bloedarmoede. Bloedarmoede kan best worden opgespoord door een bloedonderzoek.
Behandeling
Van uw huisarts zal u waarschijnlijk ijzersupplementen voorschrijven. Maar hiermee dient u toch op te letten, want indien u ze niet kan verdragen kan het constipatie veroorzaken. Het geneesmiddel Hepticine regelt uw ijzergehalte en kan dus ook worden voorgeschreven.
Risicogroep?
Vrouwen die nog niet in de menopauze zitten lopen alvast meer risico door de maandstonden. Ook zwangere vrouwen zijn een risicogroep omdat een zwangerschap automatisch tot meer noodzaak aan ijzer vergt. Een dagelijkse portie van 18 mg wordt tijdens een zwangerschap al snel 50 mg.
Ook bij bejaarden wordt er vaker bloedarmoede vastgesteld. Zo’n 10% van de oudere mensen heeft er last van.