In dit artikel zal ik aangeven wat de beste preventie en behandeling is van de meest voorkomende irritatie tijdens wandelingen: blaren!
Om te beginnen ga nooit lange stukken wandelen wanneer je al voetproblemen hebt of erger nog wandelen met splinternieuwe schoenen. Je voeten maar ook je schoenen moeten gewend zijn aan elkaar en ook jij moet weten of je het juiste schoeisel hebt aangetrokken voor de wandeling. Ga je op ruw terrein wandelen of juist op gladde asfalt wegen? Pas hierop je schoeisel aan. Voor “makkelijk” terrein is een A schoen (type wandelschoen) voldoende maar voor ruwere wegen kan een B of zelfs een B/C schoen benodigd zijn. Maar het allerbelangrijkste is dat de schoen goed moet zitten en je er prettig mee kan wandelen.
Zorg er ook voor dat je schone sokken bij je hebt en behandel blaren meteen en blijf er niet mee doorlopen. Houdt je voeten droog en blijf niet doorlopen met nat schoeisel. Probeer te zorgen dat je geen drukpunten hebt in je schoenen. Dit kan je doen door naadloze sokken aan te dragen. Meestal voel je direct waar je drukpunten hebt in je schoenen. Wanneer je bij het aantrekken van je schoenen direct drukpunten voelt dan zal dit tijdens de wandeling alleen maar erger worden, denk dus niet dat het wel minder zal worden wanneer je aan het wandelen bent.
Maar wat nu als je toch blaren ontwikkeld?
Wanneer een blaar toch de kop op steekt en je er direct last van hebt kun je ze als volgt behandelen:
– De blaar met water en hygiënische zeep
– Prik de blaar door met een steriel scherp voorwerp
– Druk zachtjes het vocht uit de blaar richting de opening
– Bedek de blaar met gaas en tape, of beter nog met second skin
– Plak de tape niet direct op de blaar. Er moet ruimte zijn voor de blaar om te kunnen genezen en dit lukt niet wanneer het onder de tape zit.
Als laatste wil ik meegeven dat wanneer je gaat wandelen niet alleen de verzorging van je voeten van belang is maar de zorg voor de hele mens van belang is. Zorg voor voldoende rust, goede voeding, juiste kleding en goede zin. Wanneer 1 van deze zaken niet in de juist hoeveelheid aanwezig is kan dit effect hebben op de prestatie die u moet leveren. Ga nooit wandelen met een lege maag en zorg onderweg voor voldoende voeding. Eet kleine beetjes onderweg en drink voldoende. Mijd ook vet en te gekruide voeding, dit om buikproblemen te voorkomen.
Wanneer je deze zaken in het achterhoofd houdt tijdens de voorbereiding en uitvoer van een wandelen kan het je bijna alleen maar plezier opleveren!