De toestand waarin het bewustzijn is uitgeschakeld noemt men bewusteloosheid. Maar wat is bewustzijn eigenlijk? En hoe kan het bewustzijn uitgeschakeld worden? Dit zijn enkele vragen die nu beantwoord zullen worden.
Wat is bewustzijn?
Bewustzijn is een toestand.
In deze toestand heeft men besef van zichzelf en ook van de omgeving. Men is in staat alert op gebeurtenissen te reageren en kan zich een juiste voorstelling maken van de buitenwereld. Daarnaast is er interactie mogelijk met andere personen en kan men gedachten formulen en deze gedachten beoordelen.
Dus eigenlijk kan men wanneer het bewustzijn ongestoord is gebruik maken van zijn zintuigen: men kan zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Daarnaast kan men denken, waarnemen en reageren op gebeurtenissen in de omgeving.
Wat is bewusteloosheid?
Bij bewusteloosheid verliest men het besef van zichzelf en van zijn omgeving. Bij controle valt bewusteloosheid meteen op. De controle wordt uitgevoerd aan de hand van de drie A’s:
– Aanschouwen: men kan zien dat er geen gerichte lichaamsbewegingen zijn waar te nemen.
– Aanspreken: men krijgt geen reactie wanneer de bewusteloze persoon luid en met herhaling wordt aangesproken.
– Aanraken: wanneer de persoon aan de schouders wordt geschud dan komt er geen reactie.
Belangrijkste oorzaken van bewusteloosheid.
– Trauma, door een ongeval kan er bijvoorbeeld een hersenbloeding ontstaan en kan men het bewustzijn verlieren.
– De hersenen krijgen onvoldoende zuurstof, dit kan bijvoorbeeld komen door een hartstilstand.
– Vergiftiging.
Is bewusteloosheid gevaarlijk?
Bewusteloosheid kan gevaarlijk zijn. Men is zich namelijk niet bewust van zijn omgeving en kan ook niet alert of accuraat reageren op gevaar. Wanneer bijvoorbeeld de luchtweg van een bewusteloze persoon wordt geblokkeert, is deze niet instaat deze blokkering op te heffen. Dit kan leiden tot een ademstilstand en vervolgens tot een verstoring van de bloedsomloop, wanneer er dan niet tijdig hulp komt dan kan dit een levensbedreigende situatie zijn.