Psoriasis is een veel voorkomende huidaandoening. In dit artikel kun je alles lezen over de behandeling van psoriasis.
Behandeling van psoriasis
Over psoriasis:
Psoriasis is een veel vookomende aandoening. Dit artikel gaat alleen over de behandeling, andere informatie kun je vinden in mijn andere artikel: alles over psoriasis.
Soorten behandeling:
Er zijn vele behandelingen mogelijk voor psoriasis. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende behandelingen.
- corticosteroïden
- lichttherapie
- immunosuppresiva
- zout water
- fumaraatzuurremmers
- paardenmelk
-
overige behandelingen
Coricosteroïden:
Corticosteroïden onderdrukken plaatselijk het immuunsysteem en onderdrukken op die manier de symptomen van het eczeem. Er zijn in Nederland verschillende corticosteroïden op de markt, waarbij er meestal wordt begonnen met de minst sterke variant om zo langzaam op te werken naar de sterkste variant. Hieronder een overzicht met veel gebruikt corticosteroïden:
- corticosteroïden klasse 1 (minst sterk): bijvoorbeeld hydrocortison en desonide
- corticosteroïden klasse 2 (iets sterker): bijvoorbeeld clobethasol, proprionaat enfluocinoïde
- corticosteroïden klasse 3 (sterk): emovate, betnovate, triamcinolon
Bijwerkingen van corticosteroïden:
Net als ieder medicijn hebben ook corticosteroïden bijwerkingen. Hierbij geldt meestal hoe lager de dosis hoe minder de bijwerkingen. En omdat corticosteroïden lokaal aangebracht worden valt het aantal systemische (dus over het hele lichaam werkende) bijwerkingen wel mee.
- dunner worden van de huis (atrofie) op plaatsen waar wordt gesmeerd
- infecties van de huid (het imuunsysteem wordt immers licht onderdrukt)
- soms ook systemische effecten zoals veel vocht vasthouden door onderdrukking van de hypothalamus-hypofyse-adrenale as (corticosteroïden lijken immers sterk op het bijnierschorshormoon)
Lichttherapie:
Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van UV-straling. Er zijn twee soorten UV-straling die werkzaam kunnen zijn bij psoriasis, namelijk UVB en PUVA. Bij PUVA worden er psoralenen gegeven om te slikken, daarna zijn de aangedane cellen gevoeliger voor UV(A)-straling. De aangedane cellen hebben dan dus de meeste baat bij lichttherapie. Tegenwoordig is het mogelijk om thuis UVB-straling te krijgen. De resultaten hiermee zijn heel goed.
Immunosuppressiva:
Immunosuppresiva zijn medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Deze medicijnen worden vaak geslikt en werken door het hele lichaam. Dit betkent ook dat er veel bijwerkingen zijn. De laatste jaren wordt hier heel veel onderzoek naar gedaan. Nieuwere medicjnen zijn: biologicals (TNF-a remmers en T-cel modulatoren). Verder kan er methotrexaat gebruikt worden. Omdat deze medicijnen veel bijwerkingen kunnen geven, is dit niet de eerste therapiekeus.
Zout water:
De combinatie van zout water en zon werkt heel goed tegen psoriasis. Verscheidene aanbieder bieden daarom dode zee kuren aan. Deze kuren geven zeker een tijdelijk effect. Voor een blijvend effect is nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs. De dode zee kun je thuis een beetje nabootsen (zonder de zon dan!) door zout/badzout in het badwater te gooien.
Fumaraatzuurremmers:
Deze therapie is minder bekend, maar wel goed wetenschappelijk bewezen. Meestal wordt voor deze therapie dimethylfumaraat gebruikt. Een van de redenen waarom deze therapie weinig gebruikt wordt is vanwege de strenge leefregels waaraan de patiënt zich moet houden. Iemand die fumaraatzuurremmers gebruikt moet ervoor zorgen dat hij weinig pyrodruivenzuur binnenkrijgt. Pyrodruivenzuur zit in citrusschillen, wijn, specerijen en andere producten.
Paardenmelk:
Paardenmelk wordt veel aangeraden voor mensen met psoriasis. Voor sommige patiënten helpt het wel, voor andere mensen niet. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat paardenmelk helpt. Er is ook geen bewijs dat het niet helpt.
Overige behandelingen
Er zijn vele zinnige (en minder zinnige) behandelingen in omloop. Van deze behandelingen is het effect niet bewezen. Voorbeelden hiervan zijn accupunctuur, behandeling met een doktersvis, seleenwater enz.
Bronvermelding
Internetpagina van dermatologievereniging Nederland, dermatologyweb