blog placeholder

Hoe behandel je eczeem, welke methodes zijn ervoor. In dit artikel een overzicht.

Behandeling van eczeem:

Eczeem is net als astma en hooikoorts een van de atopische ziekten. De behandeling bestaat dan ook vooral uit het onderdrukken of foppen van het immuunsysteem. De behandeling bestaat uitverschillende componenten:

Corticosteroïden 

Corticosteroïden onderdrukken plaatselijk het immuunsysteem en onderdrukken op die manier de symptomen van het eczeem. Er zijn in Nederland verschillende corticosteroïden op de markt, waarbij er meestal wordt begonnen met de minst sterke variant om zo langzaam op te werken naar de sterkste variant. Hieronder een overzicht met veel gebruikt corticosteroïden:

  • corticosteroïden klasse 1 (minst sterk): bijvoorbeeld hydrocortison en desonide
  • corticosteroïden klasse 2 (iets sterker): bijvoorbeeld clobethasol, proprionaat enfluocinoïde
  • corticosteroïden klasse 3 (sterk): emovate, betnovate, triamcinolon
  • corticosteroïden klasse 4 (erg sterk): worden maar zelden gebruikt

Bijwerkingen van corticosteroïden:

Net als ieder medicijn hebben ook corticosteroïden bijwerkingen. Hierbij geldt meestal hoe lager de dosis hoe minder de bijwerkingen. En omdat corticosteroïden lokaal aangebracht worden valt het aantal systemische (dus over het hele lichaam werkende) bijwerkingen wel mee.

  • dunner worden van de huis (atrofie) op plaatsen waar wordt gesmeerd
  • infecties van de huid (het imuunsysteem wordt immers licht onderdrukt)
  • soms ook systemische effecten zoals veel vocht vasthouden door onderdrukking van de hypothalamus-hypofyse-adrenale as (corticosteroïden lijken immers sterk op het bijnierschorshormoon)

Immunomodulatoren

Immunomodulatoren onderdrukken het immuunsysteem op een andere manier dan corticosteroïden en verminderen zo ook de symptomen van het eczeem. Voorbeelden van bekende immunomodulatoren zijn: pimecrolimus (elidel of douglan) en tacrolimus (protopic). In Nederland is dit niet de eerste keus behandeling.

Vochtinbrengende cremes

Bij het immuunsysteem onderdrukkende effect is het ook nodig om de huid goed vet te houden. Hiervoor zijn vele vochinbrengende cremes op de markt (de meest bekende is vaseline). Deze cremes worden voorgeschreven naast de andere medicijnen en hebben dus geen zelf geen genezende werking.

Licht therapie

Bij licht therapie wordt er gebruikt gemaakt van ultraviolette straling om het eczeem te verminderen. In de zomer hebben veel mensen met eczeem toch minder klachten. In Nederland wordt er meestal gebruik gemaakt van UVA

Medicijnen om de jeuk te onderdrukken

De meeste medicijnen om jeuk te onderdrukken vallen in de groep van de antihistaminica. Die werken dus tegen het histamine dat bij een immuunreactie vrijkomt.Verder zijn er medicijnen die het jeuksignaal blokkeren of proberen te overstemmen zoals capascaïne en mentholpreparaten.

Bronvermelding

  • Farmacotherapeutisch kompas
  • www.dermaweb.com