blog placeholder

Wanneer je een tropisch land bezoekt loop je meer risico op insectenbeten en steken dan in Nederland. Ook komen er andere ziektes en aandoeningen voor dan in ons eigen land. Hoe moet je je hier tegen wapenen en hoe behandel je jezelf wanneer je wel gebeten wordt? En wat zijn nu de oorzaken van infecties die je op kan lopen in een tropisch land? In dit artikel zal in ingaan op de oorzaken en behandeling van insectenbeten en of steken.

 

Welke oorzaken van infecties kennen we in de meeste tropische landen?

Slaapziekte: Komt door beten van de tseetseevlieg

Diarree en dysenterie: Infectie aan de darmen door het drinken van besmet water

Platwormen: Blootstelling van een open wond aan besmet water

Mijnworm: Kan opgelopen worden door lopen met blote voeten op open grond

Tyfus en cholera: Dit is een fecale orale (via mond / anus) die ontstaat door slechte hygiëne

Malaria en gele koorts: Verspreid door muskieten, besmetting kan volgen na een beet hiervan

Knokkelkoorts: Door een muskietenbeet kan dit het gevolg zijn

 

Wanneer je nu gebeten of gestoken bent, of het gevoel hebt dat je iets onder de leden hebt, probeer hier dan niet aan te krabben. De huid zal hierdoor irriteren en dit kan een verhoogd risico met zich meebrengen voor insecten beten. Om het jeukerig en branderig gevoel te voorkomen kan je jezelf insmeren met as, modder, vruchtvlees van een kokosvrucht of een koude doek of coldpack.

 

Zorg ervoor dat je kleding altijd boven de grond bewaard en probeer ze in een gesloten systeem te bewaren. Elke keer als je van kleding of schoeisel wisselt schud deze dan uit en controleer of er geen beestjes of insecten in zitten. Vooral spinnen en schorpioenen vinden het prettig om in koele, beschutte ruimtes te vertoeven, dus kleding en schoeisel zijn voor deze beesten een goed onderkomen. Wanneer je toch gebeten wordt zorg er dan door dat je de beetplek direct schoonmaakt en koel houdt en zoek direct hulp. Een beet van een schorpioen kan erg pijnlijk en levensgevaarlijk zijn.

 

Voor muskieten kan je zorgen voor werende kleding, welke geïmpregneerd is en voor muskietennetten tijdens het slapen. Bedenk de blote delen van de huis met kleding en smeer jezelf goed in met insectenwerende gelei of spray. Doe vooral extra voorzichtig in de buurt van natte ruimte of wateren. Bij zonsopkomst en zonsondergang zijn de muskieten het actievest en agressiefst. Let dus op de omgeving om zo goed te kunnen anticiperen om muskieten. Het stoken van een kampvuur met veel rook houdt de muskieten op gepaste afstand.

 

Werk in tropische afgelegen gebieden altijd met een “buddy” systeem. Zo kan je elkaar goed in de gaten houden en helpen wanneer er zich calamiteiten voordoen. Maak nooit de fout om alleen de jungle in te trekken of even iets op je eigen houtje te doen.

 

Wees alert op je omgeving, jezelf en je buddy. Bij afwijkend gedrag probeer meteen te reageren en op de juiste wijze te behandelen van de problemen.