blog placeholder

Iedereen maakt weleens grotere of kleinere ongelukken mee. Wat kun je doen voor het slachtoffer en hoe pas je EHBO toe

De 5 basisregels voor EHBO

  1. Let op gevaar: zowel voor jezelf als voor het slachtoffer
  2. Ga na wat er gebeurd is en wat iemand mankeert
  3. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor een deken
  4. Zorg voor hulp, bel 1-1-2 en vertel dat je een ambulance nodig hebt, wat er gebeurd is, waar de hulp heen moet komen, hoeveel slachtoffers er zijn en wat ze (vermoedelijk) mankeren. Als er gereanimeerd wordt, meldt dat dan expliciet
  5. Help het slachtoffer op de plaats waar je hem gevonden hebt

 Hoe benader je een slachtoffer

Dit doe je via de ABCD regel

  • A: Airway: Kijk of de luchtwegen vrij zijn, zit er iets in de mond of om de nek heen, haal het dan weg
  • B: Breathing: Ga na of het slachtoffer ademt (dit doe je door te kijken of er lucht door neus of mond naar buiten komt en of de borstkas beweegt). Als het slachtoffer niet ademt, dan begin je gelijk met beademen (zie hieronder)
  • C: Circulatie: Kijk of je een hartslag voelt bij de pols of in de hals, als dat niet het geval is, ga je meteen reanimeren (zie hieronder), twijfel je, ga dan ook reanimeren. Als er grote bloedingen zijn, druk die dan af.
  • D: Disability: Wat zijn de overige verwondingen?

Beademen

Wanneer iemand geen ademhaling heeft kun je gaan beademen, dit probeer je in eerste instantie 5x, je kunt aan de borstkas zien of je goed beademt. Beademen doe je door de neus van het slachtoffer dicht te knijpen en de mond van het slachtofer open te houden en dan mond-op-mond beademing toe te passen.

Reanimeren

Zoek de onderkant van het borstbeen op, plaats vervolgens je handen in elkaar gevouwen twee vingers boven de onderkant van het borstbeen of midden tussen de tepels. Geef 30 keer druk op het borstbeen, daarna weer 1 of 2 keer beademen.

Op veel plaatsen in Nederland hangen tegenwoordig AED’s, dit zijn automatische defibrilatoren, hiermee is het mogelijk iemand een schok toe te dienen om het hart weer regelmatig te laten kloppen. Als er een AED in de buurt is, is het handig om hem alvast te halen. Een AED is in principe zo gemaakt dat ook ongetrainde personen hem kunnen gebruiken. Als je dit niet kunt of durft, vraag dan om hulp.

Als de ambulance er is…

Wanneer de ambulance aanwezig is, nemen zij de zorg voor het slachtoffer over, laat tot die tijd het slachtoffer niet alleen. Soms vragen de verpleegkundigen u om nog even te helpen en meestal schrijven ze je naam op voor latere inlichtingen of eventueel een bedankje van het slachtoffer.