blog placeholder

Shaken Baby Syndroom kan het gevolg zijn van heftig schudden van het kind,maar het kan ook ontstaan ten gevolge van hard slaan(zonder schudden).

Baby shaken syndroom

De twee belangrijkste redenen waarom ouders hun jonge kinderen door elkaar schudden zijn een aanhoudende stresssituatie of een paniekreactie.

Baby Shaken Syndroom is meestal een gevolg van het oppakken van een baby bij de schouders, armen of benen en vervolgens gewelddadig schudden. Een groot percentage baby’s loopt hierdoor schade op of overlijdt. Door het schudden kunnen bloedingen in de hersenen en/of ogen ontstaan. Het hoofd van een baby is groot en zwaar in verhouding tot de rest van zijn lichaam. Bovendien zijn de nekspieren nog niet sterk genoeg om het hoofd zonder steun rechtop te kunnen houden. Daarbij heeft een baby nog dunnere vaatwanden die gemakkelijker kunnen scheuren wanneer zij blootgesteld worden aan onnatuurlijke rek of trekkrachten. Door het krachtig schudden worden de hersenen herhaaldelijk tegen de schedel gedrukt. Er kan zwelling van de hersenen optreden met zuurstoftekort als gevolg waardoor een hersenbeschadiging ontstaat. Kinderen waarbij SBS word geconstateerd blijken vijf tot twintig seconden door elkaar tezijn geschud en in de meeste gevallen minder dan veertig keer.

Een baby wordt doorgaans zelden geschud uit aggresie of wreedheid. Vaak is er sprake van onmacht. Veel huilen van een baby, uur in uur uit, dag in dag uit, kan ouders tot wanhoop drijven. Ouders kunnen in een neerwaartse spiraal terecht komen, een baby die veel huilt geeft stress, ook in de relatie tussen ouders en weinig slaap. Oververmoeidheid, veel stress en frustratie of wanhoop kunnen controleverlies veroorzaken,waardoor een grens overschreden word.

In 37% van de gevallen is de biologische vader verantwoordelijk voor schade als gevolg van schudden. 23% van de gevallen de vriend van de moeder of stiefvader. 4% van de gevallen de mannelijke babysitter. De pleger is in 12% van de gevallen de biologische moeder en in 18% van de gevallen de vrouwelijke babysitter.

Advies om tijdig hulp in te schakelen wanneer ouders moeite hebben om omtegaan met het huilen van hun baby. Familie op laten passen. Vraag advies aan bijv. een consultatiebureau, de huisarts of een kinderarts!

Kernboodschap:

  1. Leg je baby veilig weg.
  2. Loop de kamer uit
  3. Kom pas terug als je weer rustig bent.
  4. Schud nooit, vraag hulp.