blog placeholder

Azijn en zijn doeltreffendheid tegen allerlei kwaaltjes en ongemakjes. We hebben hem meestal wel ergens in onze keukenkast staan, maar wat kunnen we met azijn doen buiten onze keuken?

Azijn is zeer goedkoop in aankoop en niet alleen goed om ons eten wat bij te smaken of de ramen te lappen, maar ook een heel effectieve vloeistof voor huid- en gezondheidkwaaltjes.

Appelazijn wordt het meest aanbevolen omdat appels rijk zijn aan pectine, goed voor de spijsvertering en omdat appels appelzuur bevatten welke dan weer in combinatie met magnesium pijn helpen te bestrijden.

Waarvoor kunnen we azijn zoal gebruiken:

1. Het kalmeren van de maag: als je een tekort aan maagzuur hebt, waardoor je maag- en darmstoornissen krijgt, wel dan volstaat een theelepeltje azijn na iedere maaltijd al om van het probleem verlost te geraken. Uiteraard moet je dit niet opvolgen als je een teveel aan maagzuur hebt.

2. Het verzachten van keelpijn: met het mengsel van warm water en 1 eetlepel kan je gorgelen om zo de keelpijn te verzachten. Je kan zelf een hoestsiroop maken door een gelijke hoeveelheid honing en appelazijn goed door elkaar te roeren totdat het mengsel is opgelost.

3. Tegen onaangename geurtjes: doordat azijn een hoog zuurgehalte heeft, kan hij minder aangename geurtjes overtreffen. Tevens kan hij de sigarettenrook uit kleding verwijderen, als u wat azijn toevoegt aan het laatste spoelwater van uw wasbeurt.

4. Tegen voetschimmel: neem een voetbad waaraan uw azijn toevoegt

5. Tegen jeuk: gebruik azijn bji een insectenbeet of een kwallenbeet, het zal de jeuk verzachten.

6. Bij hoofdpijn: neem een handdoek of doek en week die even in azijn. Bind hem daarna heel strak om je hoofd en je hoofdpijn zou moeten verminderen, toch in de meeste gevallen.

7. Ontsmettingsmiddel: gebruik azijn als u een schram of wondje hebt om te ontsmetten.

8. Haarspoelmiddel: door je haar als laatste af te spoelen met azijn voorkomt u roos of bestrijd je het op zijn minst. Op deze manier kalmeer je ook de jeukende hoofdhuid. Het zal je haar ook meer doen glanzen.

9. Koortslip: azijn is ook een goed middel om een koortslip uit te drogen.

10. Acnéhuid: Gebruik appelazijn als lotion, indien er een opkomend puistje zich voordoet, stip dit dan 2x per daag aan met appelazijn.

11. Rokershanden: als je vingers verkleurd zijn door het roken, wel was ze dan met regelmaat met appelazijn, de verkleuring zal verdwijnen.

12. Afvallen: appelazijn zou de darmflora en de vetstofwisseling stimuleren, waardoor men zou gaan afslanken.