blog placeholder

In dit artikel wordt informatie gegeven over de ziekte automutilatie. Dit is een geestelijke ziekte/verslaving waarbij mensen zichzelf beschadigen om zich beter te voelen.

Wat is automutilatie?

Automutilatie staat ook wel bekend als zelfbeschadiging. De ernst van deze beschadiging varieert heel erg. Zo kan het zijn dat iemand zichzelf slaat of schopt, maar het kan ook zo zijn dat iemand zich snijdt, brandt of zelfs zijn botten breekt. De ernst van de zelfbeschadiging is bij iedereen verschillend en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er wordt door velen gedacht dat alleen pubers aan automutilatie lijden. Dit is niet zo, het komt net zo goed voor bij volwassenen en schoolkinderen.

Wat zijn oorzaken voor automutilatie?

Iemand die aan zelfbeschadiging doet heeft vaak een minderwaardigheidscomplex of haat aan zichzelf. Hierdoor kan het zijn dat diegene zichzelf niets waard vindt en zich hierdoor gaat pijnigen. Deze oorzaak heeft vaak een dieper liggende oorzaak, wat kan variëren van een persoonlijkheidsstoornis tot een grote ruzie thuis of pesten op school.

Ook kan het zo zijn dat iemand iets over automutilatie heeft gelezen, gezien of gehoord. Dit kan ervoor zorgen dat diegene dit ook gaat uitproberen.

Vaak is het zo dat deze mensen niet goed weten hoe ze met hun gevoelens om moeten gaan, of erg onzeker zijn. Het probleem hierbij is dat automutilatie verslavend werkt en deze mensen er niet gemakkelijk weer vanaf zijn.

Is automutilatie een verslaving?

Een verslaving is een verschijnsel waarbij iemand iets nodig heeft om zich daar beter van te voelen. Automutilatie kan een fysieke verslaving zijn of een mentale verslaving.

Als je huid beschadigd is, of je hebt ergens pijn maakt je lichaam endorfine aan. Dit is een pijnstillende stof die ook in chocola zit, maar die ook vrijkomt als je sport. Elke keer als je jezelf snijdt komt dit stofje vrij, wat ervoor zorgt dat je hier afhankelijk van kunt raken. In dit geval is het een fysieke verslaving.

Veel mensen beschadigen zichzelf omdat ze zich hier beter van voelen. De emotionele ‘pijn’ die ze in het dagelijks leven tegenkomen stoppen ze weg en door zichzelf pijn te doen voelt dit als een soort opluchting. Zo krijgt het hoofd en de gedachtes een beetje rust. Deze rust willen ze het liefst zo vaak mogelijk voelen, waardoor het de drang geeft tot vaker doen.

Vaak is het een combinatie van beide verslavingen, zowel fysiek als mentaal. De achterliggende oorzaak hiervan is dat mensen beginnen met zelfbeschadiging omdat ze verdrietig, boos of gefrustreerd zijn, maar uiteindelijk doorgaan omdat het een goed gevoel geeft. Dit goede gevoel is dan vaak de combinatie van emotionele rust en de endorfine die je lichaam goed laten voelen.

Wat voor gevoelens hebben mensen met die aan automutilatie doen?

Over het algemeen is niemand die aan automutilatie doet blij dat hij/zij het doet. Een veel voorkomend argument om ermee te beginnen is omdat het te druk is in hun hoofd, ze zich verdrietig, boos of radeloos voelen of hun emoties niet kunnen of willen uiten naar de buitenwereld. Tijdens het beschadigen vinden ze dan een moment van rust, uiting en positieve emotie. Dit lijkt misschien een geweldige oplossing, maar het is van korte duur. Veel slachtoffers laten weten dat vaak, al enkele minuten hierna, ze zich nog verdrietiger of bozer gaan voelen. Dit is omdat er na het pijnigen een schuldgevoel loskomt, omdat ze zich hebben gepijnigd.

 

Andere artikelen:

Anorexia nervosa

In dit artikel staat beschreven wat anorexia nervosa is.

Het is uit, en nu?

In dit artikel staan 9 tips om over liefdesverdriet heen te komen.

Reiki, volgens het Usui Shiki Ryoho systeem

In dit artikel staat Reiki beschreven volgens het Usui Shiki Ryoho systeem. Hierin staat onder andere de geschiedenis, de leefregels en wat het is.

Help! Ik ben onzeker!

In dit artikel staan tips om met onzekerheid om te gaan en er af te komen