Mensen die bepaalde beroepen hebben, vooral diegenen die in fabrieken werken, worden hoogstwaarschijnlijk blootgesteld aan grote hoeveelheden synthetische chemische producten . Dit wordt ‘occupational exposure’ genoemd. Eén van deze chemische producten is asbest.
Het asbest is een natuurlijke product die in het verleden werd gebruikt om gebouwen te isoleren. Het wordt samengesteld uit uiterst kleine vezels en het inademen hiervan kan leiden tot longkanker en mesothelioom (kanker van het longmembraan). Er zijn drie types van asbest. Amosiet (bruin asbest) en crocidoliet (blauwe asbest) worden gemaakt van korte, scherpe vezels die in onze lichaam moeilijk worden afgebroken. Chrysotiel (witte asbest) is niet geheel veilig maar is minder gevaarlijk dan de andere twee types. Zijn vezels zijn lang, zacht en gemakkelijk afbreekbaar in het lichaam.
Asbest werd in 1993 verboden gesteld in Nederland. Sindsdien worden geen nieuwe producten gemaakt van asbest. Asbest is nog wel te vinden in veel Nederlandse gebouwen, zo’n duizenden tonnen. Asbest wordt alleen gevaarlijk wanneer zijn vezels vrijkomen in de lucht als resultaat van arbeid of fysieke schade. Arbeiders die betrokken zijn bij het renoveren of het herstellen van structuren die nog asbest bevatten, hebben dus het grootste risico.
Het duurt een tijd (tussen de 15 en de 40 jaar) voordat mensen kanker ontwikkelen nadat zij aan asbest zijn blootgesteld. Vandaar dat mesothelioom (kanker van het longmembraan) nu gewoner wordt omdat asbest intensief in de industrie werd gebruikt na de Tweede Wereldoorlog. Als je over de aanwezigheid van asbest-bevattende materialen bezorgd bent, is het belangrijk om een erkende contractant te raadplegen.