blog placeholder

Wat zijn antibiotica, hoe werken ze en waarom moet je een kuur afmaken. Je kunt het allemaal lezen in dit artikel

Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn geneesmiddelen diebacteriën doden. Antibiotica worden dan ook alleen maar geegven tegen bacteriën, want tegen virusinfecties helpen ze niet.

Welke soorten antibiotica zijn er allmaal?

Er zijn vele soorten antibiotica op de markt en er zijn ook vele indelingen. Het eest gebruikte onderscheid is echter het verschil tussen smalspectrum antibiotica en breedspectrum antibiotica.

Smalspectrumantibiotica:

Dit zijn antibiotica die zijn gericht tegen één soort verwekker of tegen heel weinig verwekkers. Voor het gebruik van smalspectrumantibiotica moet je dokter eerst weten met welke bacterie of bacteriegroep je geïnfecteerd bent. Een smalspectrumantibioticum is altijd specifiek gericht op een verwekker en doodt daardoor minder andere bacteriën in je lichaam. En dat is maar goed ook, want je lichaam heeft een heleboel goede bacteriën, bijvoorbeeld in je darmen.

Breedspectrumantibiotica:

Deze antibiotica worden gebruikt wanneer de verwekker niet bekend is en er een heleboel mogelijke verwekkers zijn. Een antibioticum met een breed spectrum doodt een heleboel verschillende bacteriën en dat heeft gelijk een nadeel, want immers ook de goede bacteriën in je lichaam worden gedood en dat zorgt voor meer bijwerkingen.

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van antibiotica?

Ieder antibioticum heeft zo weer zijn eigen bijwerkingen, maar een paar bijwerkingen hebben ze allemaal gemeen:

  • diaree: door het doden van de goede bacteriën in de darmen kan er diarree ontstaan. De kans hierop is groter bij een breedspectrum antibioticum dan bij een smalspectrum antibioticum
  • allergische reacties
  • maagpijn

Waarom moet je de kuur van antibiotica altijd afmaken?

Het antibioticum doodt bacteriën, maar niet allemaal tegelijk. Wanneer je halverwege de kuur stopt zijn nog niet alle bacteriën dood. Blijkbaar kunnen de bacteriën die nog leven net iets beter tegen het medicijn dan degenen die al dood zijn. Wanneer je nu stopt kunnen juist deze bacteriën zich weer gaan verspreiden.Iemand die vervolgens met deze bacteriën besmet raakt heeft dus minder nut van het medicijn. Wanneer meerdere mensen dit doen kan het zelfs zo zijn dat er bacteriën ontstaan die niet meer dood gaan van een antibioticum. Deze bacteriën worden resistent genoemd. Een bekend voorbeeld hiervan is de ziekenhuisbacterie MRSA (methicylline resistente Staphylococcus Aureus).

 

Bronvermelding

www.esac.be en het farmacotherapeutisch kompas