blog placeholder

Anorexia nervosa is een ziekte die de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Niet alleen bij jonge meiden die erg onzeker zijn maar ook bij volwassen vrouwen en mannen of jongens. Als er iemand in jouw omgeving is die aan anorexia lijdt is dit moeilijk te begrijpen. Een eerste stap om dit te kunnen begrijpen is door te weten wat anorexia nervosa is. Dat staat in dit artikel beschreven.

Wat is anorexia nervosa?

De letterlijke vertaling van anorexia nervosa is: gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken. Eigenlijk klopt deze naam niet, omdat de patiënten wel degelijk een eetlust hebben. Zij proberen juist doelbewust minder te eten. Dit komt doordat anorexia patiënten zichzelf veel te dik vinden en hierdoor alleen maar willen afvallen. Patiënten met anorexia zijn verslaafd aan afvallen en gaan hiermee door, zelfs als ze een extreem ondergewicht hebben.

Anorexia patiënten eten vaak zo min mogelijk, of helemaal niet, volgens een zelf opgelegde planning. Alles wat buiten deze planning valt kan paniek veroorzaken en wordt vermeden. Door het weinige eten krijgen zij op sommige momenten extreme honger en krijgen hierdoor eetbuien. Na een eetbui voelen zij zichzelf schuldig en zorgen ervoor dat dit ‘te veel’ aan eten zo snel mogelijk weer uit het lichaam is, bijvoorbeeld met behulp van opzettelijk braken of laxeermiddelen. Naast het feit dat de patiënten niet of nauwelijks eten, dwingen zij zichzelf ook tot overmatige lichamelijke activiteiten.

Obsessie

Eten is een obsessie voor mensen met anorexia. Zo tellen de patiënten voortdurend calorieën, zijn ze de hele dag met eten bezig en twijfelen ze of ze dingen wel of niet moeten eten. Meestal mag iemand met anorexia van zichzelf alleen iets eten als het weinig calorieën, suikers en vetten bevat. Niet alleen het eten zelf is een obsessie, maar ook het gewicht en de lichaamsomvang. Zo staan anorexia patiënten vaak elke dag, meerdere malen op de weegschaal.

Vertekend lichaamsbeeld

Anorexia patiënten vinden zichzelf altijd te dik. Zelfs als ze extreem mager zijn. Dit toont dat er sprake is van een zeer vertekend lichaamsbeeld. Het is zelfs zo dat patiënten steeds banger worden om aan te komen, naarmate zij meer afvallen. Alles wat zij dan aankomen, wordt ervaren als een ramp en moet er zo snel mogelijk weer af.

Ontkenning

Het is opvallend dat anorexia patiënten wel eerlijk zeggen dat anderen te mager zijn. Echter blijven zij hun eigen toestand vaak lang ontkennen tegenover zichzelf en anderen. Ze zullen blijven volhouden dat er niets aan de hand is. Dit doen ze om niet te worden verplicht om aan te komen.

Andere artikelen:

Automutilatie

Dit artikel gaat over de ziekte/verslaving automutilatie, ook wel bekend als zelf beschadiging.

Het is uit, en nu?

In dit artikel staan 9 tips om over liefdesverdriet heen te komen.

Reiki, volgens het Usui Shiki Ryoho systeem

In dit artikel staat Reiki beschreven volgens het Usui Shiki Ryoho systeem. Hierin staat onder andere de geschiedenis, de leefregels en wat het is.

Help! Ik ben onzeker!

In dit artikel staan tips om met onzekerheid om te gaan en er af te komen.