blog placeholder

Na een hoop ophef over de mexicaanse griep is het tijd om wat meer te weten te komen over het begrip ‘griep’ aangezien iedereen ineens griep denkt te hebben. Bovendien weten mensen vaak niet het verschil tussen een verkoudheid en een griepje.

Hoe ontstaat griep?

 

griep (de ~): 1 virusziekte met besmetting van de ademhalingsorganen, zich uitend in verkoudheid, koorts enz. => influenza

De griep is een virus dat zo klein is dat je er een microscoop voor nodig hebt om het te zien. Het virus dwaalt rond in de lucht als kleine ‘speekseldruppeltjes’ en als er iemand bijvoorbeeld het virus heeft en niest in je gezicht bestaat er een kans dat je ook besmet raakt. Ook als diegene niest met zijn hand voor de mond en je daarna een hand geeft is de kans ook aanwezig. Het virus komt je lichaam binnen door middel van je neus of mond, het valt de slijmvliezen aan. De slijmvliezen geven vocht af. Daarom krijg je dat een loopneus en moet je vaak niezen en hoesten. Bij dat niezen en hoesten komen er druppeltjes vocht (snot en speeksel) naar buiten en komen overal terecht. Hierdoor reist het griepvirus heel makkelijk en snel van mens tot mens. Het is dus hartstikke besmettelijk.

*1 Een voorbeeld; Als een vliegtuig met 54 passagiers aan boord, met één grieppatiënt, drie uur aan de grond staat met een kapot ventilatiesysteem, dan krijgt 72% van de passagiers in de daaropvolgende drie dagen griep.*

 Zodra het virus in je lichaam is binnengedrongen gaat het zich razendsnel vermenigvuldigen en zorgt het ervoor dat je ziek wordt. Het duurt 1 tot 7 dagen dat het binnengedrongen virus ‘werkt’, maar gewoonlijk krijg je de eerste symptomen na twee tot drie dagen. Dit wordt de incubatietijd genoemd. Tijdens de incubatietijd kun je, zonder dat je het weet, andere mensen besmetten.

De klachten van griep zijn; keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, droge hoest, loopneus, verstopte neus, koude rillingen en flinke koorts die tot wel 40 graden kan oplopen. Ook ga je flink zweten en voel je je te beroerd om op te blijven. De koorts wordt binnen één dag het hoogst en zakt dan af. Binnen vijf dagen is die weer weg. Toch duurt het al snel een week voordat je weer goed genoeg voelt om bijvoorbeeld aan het werk te gaan. Daarna duurt het nog één a twee weken voordat je weer de oude bent.

 

Verschillen en overeenkomsten tussen griepvirussen en virussen die verkoudheid veroorzaken:

Griepvirus

* Je wordt écht ziek.

* Gevaarlijker virus.

* Hoge koorts, soms tot 40-41ºC.

* Heftige spierpijn of andere pijnen.

* Duidelijke vermoeidheid en algemene malaise.

* Keelpijn, rode keel.

* Droge hoest.

* Koude rillingen.

 

Verkoudheidsvirus

* Je wordt niet écht ziek.

* Minder gevaarlijk virus.

* Geen koorts of nauwelijks.

* Beetje spierpijn van het niezen of andere pijnen in bijvoorbeeld je keel van bijvoorbeeld het hoesten.

* Beetje vermoeidheid en algemene malaise.

* Keelpijn, ook loopneus en gesnotter.

* Productieve hoest.

* Geen koude rillingen.

 

 Hoe is griep te bestrijden? 

Advies:

– Veel drinken. – Mensen die kwetsbaar zijn voor de nadelige gevolgen van griep krijgen verzoek om een griepprik (influvac) te halen. – Het middel Tamiflu kan het griepvirus in het lichaam onschadelijk maken.

 

Medicijnen:

Er bestaat geen enkel geneesmiddel tegen griep. Wel bestaan er enkele medicijnen die zorgen voor de symptoombestrijding.

Hoge koorts: Paracetamol, tabletten die met water ingenomen moeten worden.

Hoesten: Het middel Tijm in siroopvorming.

Kriebelhoest: Het middel Noscapine.

Vastzittend slijm: Het middel Broomhexine.

Hiernaast werken voor vastzittend slijm ook andere middelen. Dit zijn Acentylcysteine in poedervorm en tabletvorm, Fluimicil in drankvorm en tabletvorm en speciaal voor kinderen is het middel Balsoclase. Diverse keel en hoestpastilles kunnen ook werken.

Verstopte neus: Fysiologisch zout neusdruppels of neusspray. 

Spier- en gewrichtspijn: Smeermiddelen met pijnstiller. Nurofen en Voltaren: Gel die een positieve invloed op stijve en stramme spieren. Advil: Gel die diep doordringt in de spieren en verlichtend werkt bij spierpijn.

 Smeermiddelen met warmte – effect: Midalgan: Werkt bij vermoeide en overlaste spieren of stijve en koude spieren. 

Smeermiddelen met koeleffect: SRL spiroflor gelei; Heeft een herstellende werking op stijve spieren en gewrichten.

Keelpijn: Tabletten die werken tegen keelpijn; Trachitol: Neemt de keelpijn weg.  Habitane: Ontsmet de keel. Pactolan: verzacht de keel.  Superol: ontsmet de keel. Agre – Gola, verlicht de pijn.

 

Planten en kruiden die werken tegen griep.

Er zijn planten die griep op verschillende manieren kunnen behandelen en voorkomen. Sommige kruiden verhogen de weerstand en anderen kruiden zorgen voor het voorkomen van eventuele zwellingen. Hieronder staan enkele kruiden die een positieve werking hebben op griep.

– Rode zonnehoed: Dit kruid is beschermend tegen bacteriën en virussen. Het is verstandig om al een kuur te beginnen, voordat de griep echt is opgetreden. Op dat moment dient het betreffende persoon drie keer per dag 20 druppels te nemen.Als er toch al griep geconstateerd is, moet de dosis verhoogd worden naar 50 druppels, vervolgens ieder uur 10 druppels. Wanneer het persoon zich weer beter voelt, moet het de dosis weer verlangen naar drie keer per dag 20 druppels te nemen. Er zijn geen bijwerkingen bekend.

Van de negen soorten die behoren tot de Rode zonnehoed, zijn er echter maar drie die werken tegen griep. Dit zijn de E. Purpurea, E. Angustifolia en de E. Pallida

– Zweedse kruiden: Deze 10 of 11 verschillende kruiden werken beschermend tegen allerlei ziektes die rond de winter optreden, dus ook griep. Het middel dient ingenomen te worden door een soeplepel van de Zweedse kruiden in lauw water toe gooien en dan op te drinken.

– Propolis: Het middel Propolis wordt gemaakt door bijen. Het is een product dat bestaat uit kleefstoffen die rond de ongeopende boomknoppen zitten. Met deze stof metselen de bijen de gaten en de kieren van het door hun gemaakte hol dicht. Op die manier voorkomen ze dat ongewenste dieren binnendringen en het beschermd de bomen tegen ziektes. Het middel Propolis werd eeuwen geleden ook door onze voorouders gebruikt. Het dient ter bescherming van allerlei injecties.Het middel moet bij de eerste ziekteverschijnselen 3 keer per dag in de vorm van 25 druppels ingenomen hebben. Tegenwoordig bestaat er ook mondspray en zijn er kruidtabletten met Propolis, meestal samengesteld met het middel Echinacea en Vitamine C.

– Provençaalse kruidenthee: Deze thee werkt vooral voor verzachting van keelpijn. Een theelepel met Provençaalse kruiden moeten in kokend water gegoten worden en ongeveer 10 minuten trekken. Om de beste werking te krijgen, moet het betreffende persoon drie kopjes per dag drinken. In een Provençaalse kruidenmengeling zit ook tijm.

– Tijm: Tijm is een middel dat natuurlijke antibioticum bevat. Antibioticum bestrijd bacteriën. Hiernaast helpt tijm slijm oplossen, onderdrukt de hoest en stimuleert de ademhaling. Het is bekend dat je van Tim ook thee kunt trekken en siroop kunt maken. Het maken van de siroop gaat als volgt:50 gram verse of 25 gram gedroogde tijmblaadjes dienen in 600 milliliter kokend water gegooid te worden. Dit moet 20 minuten trekken. Vervolgens is het noodzakelijk dat het kruid eruit wordt gezeefd. Er moet 250 gram kandijsuiker bij het aftreksel gedaan worden en dan moet het op een zacht vuurtje uitdampen, totdat er vloeibare siroop ontstaat. De siroop moet een beetje afgekoeld worden tot ongeveer 35 graden en dan moet er 300 gram vloeibare tijmhoning van de imker bij.

– Vlierbessen en – bloesems: Als je elke dag een eetlepel vlierbessensiroop per dag neemt, wordt griep bij de meeste gevallen voorkomen.

– Vlierbloesem: Bij het vaststellen van een beetje koorts, doet de vlierbloesem de koorts dalen. Thee van deze bloemen zorgt ervoor dat je gaat zweten en daardoor versnelt de genezing. Schadelijke stoffen worden namelijk uit het lichaam getranspireerd. Als je deze thee regelmatig drinkt, voorkomt dat griep. Hiernaast werkt vlier ook ontstekingswerend.

– Ui: Ui blijkt te zorgen voor een betere weerstand. Als je iets voelt kriebelen in je keel of neus, is het mogelijk om een ui in stukjes te snijden en de s nippers in een oud washandje op je keel te leggen. Dit werkt zowel tegen verkoudheid als tegen griep.

– Braam: Braam werkt ontstekingswerend. Je kunt zowel de sap van bramen drinken, als thee maken van jonge braamblaadjes.