Iedereen heeft wel eens een wat drukkere tijd in zijn of haar leven. Iedereen heeft wel eens wat stress. Wat als een beetje gezonde spanning een Burn-out wordt?
Het moment dat jij of je arts erachter komt dat jouw gezonde spanning is omgeslagen naar een Burn-out is vaak als je al even een Burn-out hebt. Niemand geeft graag toe dat “ze het niet meer aankunnen”. Er gaat vaak wat tijd overheen voordat je überhaupt naar een arts gaat om het probleem aan te kaarten. We luisteren tegenwoordig ook niet meer naar ons lichaam, we hebben het te druk met leven, werken en ‘ontspannen’.
Als je vermoedt dat je een Burn-out (of overspannen) bent, let dan op de volgende kenmerken:
– Opgebrand, moe zijn
– Futloos voelen
– Vermoeidheid, ook al ben je uitgeslapen
– Concentratieproblemen
– Sommige mensen met een Burn-out sluiten zich af voor de omgeving om hen heen.
– Weinig lust
Wie heeft er kans op een Burn-out?
In principe iedereen. Ik zal even een paar specifieke voorbeelden geven; hardwerkende moeders die werk en privé zo goed mogelijk proberen te combineren, hardwerkende loyale werknemers, perfectionisten. Ook als je te veel eisen stelt aan jezelf in je privé leven en je jezelf geen moment rust gunt, loop je de kans dat je op een gegeven moment een Burn-out hebt, neem van tijd tot tijd een avond vrij, lekker niks doen.
Wat als je vermoedt dat je een Burn-out hebt?
Ga naar je huisarts, hij of zij zal je wat tips geven en eventueel doorsturen naar een goede hulp bij jouw herstel. Hij zou je bijvoorbeeld kunnen doorverwijzen naar een psycholoog. Deze kan dan samen met jou naar de kern van je Burn-out gaan en de werkelijke oorzaak gaan, vaak is het namelijk niet een kwestie van alleen overwerkt zijn maar zit er een dieperliggende oorzaak. Samen achterhalen jullie deze en bedenken een manier om die aan te pakken. Waardoor de kans op het terugkeren van de Burn-out natuurlijk stukken kleiner wordt.
Verandering is herstel.
Een Burn-out heeft er vaak mee te maken dat je je grenzen niet kent, negeert of vaak overschrijdt. Het leren kennen en respecteren van je eigen grenzen zal een grote verandering teweeg brengen in je herstel. Ook zal dit je leven veranderen. Iemand die altijd “ja” zegt op zijn werk zal ineens ook een keer “nee” moeten verkopen. Dit zal niet makkelijk zijn en ook de omgeving zal deze verandering waarnemen. Bedenk dat het jouw leven is en dat JIJ bepaalt wat je ermee doet. Je eigen grenzen leren kennen is een proces dat niet een, twee, drie gebeurd is en daar gaat tijd overheen. Neem die tijd en je zal uiteindelijk opgelucht zijn met de verandering die je in je leven hebt aangebracht.
Nog een aspect dat invloed heeft op je herstel en het voorkomen van nog een Burn-out is, leer luisteren naar je lichaam. Wij allemaal leven in een drukke tijd. Vrouwen combineren een betaalde baan vaak met een baan als huisvrouw en hebben geen tijd meer voor zichzelf. Mannen leven in een wereld waar je jezelf volledig moet geven om een beetje omhoog te kunnen kruipen op de carrièreladder. Leer luisteren naar je lichaam! Voordat je een Burn-out krijgt heeft je lichaam al tientallen signalen afgegeven dat je het rustiger aan moet doen. Luister naar je lichaam en verwaarloos jezelf niet.
Mogelijke signalen:
– Ben je moe? Ga dan gewoon eens eerder naar bed.
– Heb je vaak hoofdpijn? Zou het spanning kunnen zijn?
– Geen zin meer in het vrijen?
Denk aan een Burn-out!
Ik wens je veel succes met het aanpakken van je leven, ik hoop dat deze tips je wat helpen maar denk eraan ik ben geen arts maar ‘ervaringsdeskundige’. En… ook jij kan winnen van de Burn-out!