blog placeholder

Vrijwel iedereen in Nederland heeft ze al weleens gehad: de waterpokken. Maar wat zijn het nu, wat zijn de symptomen, hoe besmettelijk is het en wat moet je er wel (en juist niet) mee doen.

Waterpokken

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een infectieziekte, veroorzaakt door een virus, het Varicella Zoster virus. Dit is hetzelfde virus dat gordelroos veroorzaakt. Het behoort tot de herpesvirussen, dat onder andere ook een koortslip veroorzaakt, Het is één van de kinderziekten.

Wat zijn de symptomen van waterpokken?

Kenmerkend voor waterpokken is de huiduitslag in vorm van blaasjes die in een vershillend stadium verkeren. Sommige blaasjes zijn al gesprongen, terwijl andere net beginnen te komen. Een overzicht van de symptomen:

  • kleine met vocht gevulde blaasjes op een rode ondergrond, vaak beginnend in de nek. Uiteindelijk overal op het lichaam aanwezig
  • jeuk
  • Koorts en een grieperig gevoel
  • littekens

De klachten beginnen meestal met een soort verkoudheid en koorts. Na een paar dagen komen er pas kleine rode plekjes. Hierop ontstaan later blaasjes met vocht die ongeveer een week weer verdwijnen. Uiteindelijk blijven er littekens over. De meeste littekens trekken weg of verminderen in de loop van de tijd.

Kan het kwaad om waterpokken te krijgen?

Voor de meeste mensen kan het geen kwaad om waterpokken te krijgen. Het is immers vrijwel onmogelijk om het virus nooit op te lopen. Er zijn echter uitzonderingen:

  • zwangere vrouwen en dan vooral zwangere vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap Wanneer de zwangere vrouw geen waterpokken heeft gehad, kan het kind met waterpokken geboren worden. Dit is zeer schadelijk voor de baby en kan nare gevolgen hebben
  • mensen met een verzwakt immuunsysteem (ouderen, mensen die erg ziek zijn, mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad en mensen met AIDS). Deze mensen hebben een verhoogd risico op het krijgen van gordelroos

Wanneer zijn waterpokken besmettelijk?

Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Voor de leeftijd van 18 jaar heeft 90% van de mensen al een infectie met waterpokken doorgemaakt. Het waterpokkenvirus kan worden overgedragen door hoesten of door lichamelijk contact (via het vocht uit de blaasjes). Omdat de waterpokken vaak beginnen met een soort verkoudheid is de omgeving vaak al besmet voordat de eerste blaasjes verschijnen.

De incubatietijd (dat is de tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen) is bij waterpokken ongeveer 2-3 weken. Wanneer je eenmaal waterpokken gehad hebt, dan krijg je die niet nog een keer. Een uitzondering hierop zijn baby’s jonger dan zes maanden, want die maken nog niet genoeg antistoffen aan om zich tegen een volgende aanval van het virus te beschermen.

Hoe worden waterpokken behandeld?

In principe gaan waterpokken in 1-2 weken vanzelf over. Er is dus meestal geen behandeling nodig. Er moeten wel voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat er bacteriën in de wondjes komen. Dit geeft vervelende infecties en meer littekens.

  • Niet zwemmen, zeker niet in vies water
  • Niet krabben, dit is lastig als je veel jeuk hebt. Mentholpoeder werkt vaak goed tegen de jeuk
  • Handen goed wassen na het toilet en na het aanraken van een van de blaasjes

Wanneer iemand heel veel last heeft van de waterpokken, wordt er vaak een ativirusmiddel gegeven, dit is acyclovir.

In Nederland wordt er nauwelijks ingeënt tegen waterpokken.