blog placeholder

In Nederland hebben vele duizenden personen last van voetschimmel (zwemmerseczeem), in dit artikel kunt u lezen wat het is, hoe het veroorzaakt wordt en wat de behandeling inhoudt.

Wat is voetschimmel?

De medische term voor voetschimmel is tinea pedis, in de volksmond wordt voetschimmel ook wel zwemmerseczeem genoemd. Het is een infectie van de hoornlaag van de huid van de voet (en meestal van de tenen) veroorzaakt door een zogenaamde dermatofyt (een van de vele schimmelsoorten). In Nederland krijgt maar liefst 10% van de bevolking minstens een keer in zijn of haar leven een infectie met voetschimmel.

Hoe ontstaat voetschimmel?

Voetschimmel ontstaat door een infectie van de huid met dermatofyten. Dit zijn schimmels die zich voeden met het stofje keratine, dat op je voeten ruimschoots aanwezig is. Deze schimmel wordt van mens op mens overgedragen. Zodra de schimmel eenmaal op je voet zit kan hij zich voeden en zorgt hij voor de typische klachten.

Voetschimmel heeft niet voor niets de bijnaam zwemmerseczeem: geschat wordt dat 50% van alle infecties met voetschimmel in de badkamer of het zwembad plaatsvindt. Dit heeft er onder andere mee te maken dat hier vaak op blote voeten gelopen wordt. Ook houden schimmels van een vochtige omgeving en zowel de badkamer als de voeten in de badkamer zijn vaak vochtig.

Welke klachten geeft voetschimmel?

Voetschimmel geeft een jeukende uitslag die vaak tussen de tenen begint. Op een gegeven moment kunnen ook de nagels mee gaan doen. Voetschimmel komt vaak eenzijdig voor (maar is besmettelijk en kan zich dus vrij gemakkelijk naar de andere voet verplaatsen).

Hoe kun je de diagnose voetschimmel stellen?

Vaak is het verhaal en het beeld al zo typisch dat er verder geen onderzoek meer nodig is. Om de diagnose zeker te weten kan de huisarts enkele schilfers van de voet afschrapen en daar een zogenaamd KOH-preparaat van maken. Dit is een soort kleuring die schimmels zichtbaar maakt onder de microscoop of door de voetschilfers te kweken op schimmels.

Hoe kun je voetschimmel voorkomen?

  • voeten goed afdrogen
  • open schoenen dragen
  • slippers aan in zwembaden
  • proberen zo min mogelijk last te hebben van zweetvoeten (dus door katoenen sokken te dragen en schoenen aan te trekken die kunnen ademen)
  • iedere dag schone sokken aan
  • wat vaker op blote voeten lopen (in niet vochtige ruimtes), in landen waar iedereen op blote voeten loopt komt voetschimmel vrijwel niet voor

Wie hebben er een grotere kans om voetschimmel te krijgen?

  • alle mensen met een verminderde weerstand
  • mensen met diabetes
  • mensen met chronisch eczeem aan de voeten
  • mensen met psoriasis aan de voeten
  • mensen met personen in de familie met voetschimmel (vanwege het gevaar)
  • en verder iedereen die gezamelijke wasruimtes, zwembaden e.d. betreedt

Hoe wordt voetschimmel behandeld?

Er zijn vele behandelingen mogelijk van voetschimmel. De behandeling hangt af van hoe ernstig de schimmel is. Over het algemeen zijn de zalfjes en poeders die je bij iedere apotheek kunt kopen tegen voetschimmel erg geschikt. Als de schimmelinfectie heel erg uitgebreid is, dan is het ook mogelijk om dit met tabletten te behandelen. Het grote nadeel van deze tabletten zijn de bijwerkingen (iets wat de zalfjes en de poeders nauwelijks hebben) en het feit dat je geen (of beperkt) alcohol mag drinken zolang je de pillen gebruikt. Het wordt aangeraden om deze behandelingen voort te zetten tot 2 weken nadat de klachten verdwenen zijn.