Vele Nederlanders hebben last van kortere of langere periodes met rugpijn. In dit artikel kunt u lezen over de oorzaken, diagnostiek en behandeling van rugpijn.
Wat is lage rugpijn?
De definitie van lage rugpijn is: een pijn of vervelend gevoel in het gebied dat begint onder de ribben en dat loopt tot aan de billen. De rugpijn wordt ingedeeld in een acute en een chronische vorm. Hierbij is de rugpijn bij de acute vorm minder dan 6 weken aanwezig en bij de chronische vorm meer dan 6 weken.
Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn?
In de meeste gevallen wordt er geen oorzaak gevonden voor lage rugpijn. Waarschijnlijk wordt een deel van de klachten veroorzaakt door de spieren. Overige oorzaken voor lage rugpijn zijn:
- hernia: herbij staat uitstralende pijn naar het been op de voorgrond
- inzakkingsbreuken door botontkalking: dit komt vaak voor bij oudere vrouwen of bij mensen die veel prednison gebruitk hebben
- uitzaaiingen van allerlei vormen kanker, deze kunnen uitzaaien naar de ruggenwervels en daarmee voor pijnklachten zorgen. Deze vorm van rugpijn komt voornamelijk voor bij oudere mensen
- de ziekte van Bechterew: typische hierbij is het ontstaan van de rugpijn voor het 20e levensjaar en dat de pijn opvallend goed op NSAID’s (ibuprofen, diclofenac) en beweging reageert.Ook staat bij de ziekte van Bechterew stijfheid op de voorgrond, vaak meer dan de pijn
- wervelfractuur: deze komen eigenlijk alleen voor na een val of ongeluk
- spondylithiesis: dit is een rugaandoeningen die begint in de pubertijd, op het niveau L4L5
- lumbage (spit): rugpijn die opeens ontstaan is bij bijvoorbeeld zwaar tillen
Hoe wordt de diagnose lage rugpijn gesteld?
Over het algemeen is het verhaal dat iemand vertelt in combinatie met iemands leeftijd eigenlijk al genoeg om een diagnose te stellen. Voor de huisarts is het belangrijk dat hij/zij alle specifieke oorzaken van lage rugpijn uitsluit, voordat er beslist kan worden dat de diagnose aspecifieke lage rugpijn is.
Als er gedacht wordt aan een andere oorzaak, dan kan er eventueel een röntgenfoto, een MRI-scan, een CT-scan, bloedonderzoek of een verwijzing naar een specialist plaatsvinden. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig.
Hoe kun je lage rugpijn behandelen?
Wanneer alle gevaarlijke oorzaken zijn uitgesloten, valt lage rugpijn vaak het beste te behandelen met pijnstilling en rugoefeningen. Deze rugoefeningen zijn zo belangrijk omdat je hiermee de rugspieren sterker maakt, waardoor vanzelf heel de rug sterker wordt. Het is bewezen dat rugspieroefeningen de klachten van rugpijn verminderen. Eventueel kan de fysiotherapeut hierbij goed helpen.
Afhankelijk van de oorzaak zijn er soms aanpassingen op het werk nodig (bijvoorbeeld als je heel de dag in dezelfde houding werkt, of als er heel zwaar getild moet worden op het werk). In dat geval zal er meestal een overleg moeten komen tussen de arbo-arts en de werkgever. Het doel van deze aanpassingen is het bevorderen van het herstel en het voorkomen van nieuwe klachten.
Verder kun je lage rugpijn behandelen met pijnstillers. In principe gaat dit vaak goed met paracetamol, maar eventueel zijn er ook nog andere pijnstillers die kunnen helpen. Hier kan de huisarts voorlichting over geven.
Psychologische behandeling: als je heel de tijd pijn aan je rug hebt, dan is dat heel vervelend. Sommige mensen krijgen daarom psychologische hulp om beter te leren met de klachten om te gaan.
Hoe kun je rugklachten voorkomen?
Rugklachten kun je voorkomen door goed op je houding te letten, regelmatig te trainen, niet te zwaar te tillen en regelmatig van houding te veranderen.
Bronvermelding
NHG-standaard lage rugpijn