blog placeholder

Psoriasis is een veel voorkomende aandoening. De aandoening gaat gepaard met jeuk en schilferingen. Hieronder kun je informatie vinden over psoriasis.

Psoriasis

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening met een soort huiduitslag. Het probleem hierbij is dat de epidermis (dit is een van de lagen van de huid) te snel nieuwe cellen maakt. Hierdoor venieuwt de huid zich bij patiënten veel sneller dan bij niet zieke mensen. De structuur van de nieuwe huidlagen is anders. Dit valt te zien aan schilferingen en huidschubben. Psoriasis is niet besmettelijk.

Welke soorten psoriasis zijn er?

  • psoriasis vulgaris (wordt ook wel psoriasis en plaque genoemd)
  • psoriasis guttata
  • psoriasis erythrodermie
  • psoriasis pustolosa (wordt ook wel von Zumbusch psoriasis genoemd)
  • psoriasis palmaris/plantaris
  • psoriasis unguum
  • psoriatische artritis
  • psoriasis inversa
  • psoriasis capitis

Psoriasis vulgaris:

Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Kenmerkend voor deze vorm van psoriasis zijn de kenmerkende huidschilfers, deze worden plaques genoemd. Deze plaques zijn scherp afgegrensd en als je over zo’n plek krabt, dan krijg je een vettige streep. Dit wordt het kaarsvetfenomeen genoemd. Onder de schilfers zit een rode huid. Het kaarsvetfenomeen is belangrijk om psoriasis te onderscheiden van eczeem. Psoriasis vulgaris komt kenmerkend voor aan de buigzijde van de ledematen.

Sommige patiënten krijgen nieuwe plekken van psoriasis op plaatsen waar eerst en klein wondje heeft gezeten, of op plaatsen waar ze gekrabt hebben. Dit wordt het Koebner fenomeen genoemd.

Sommige patiënten krijgen veranderingen aan de nagels. Dit wordt psoriasis unguum genoemd (de symptomen staan onder psoriasis unguum)

Psoriasis guttata:

In tegenstelling tot psoriasis vulgaris komen hierbij de plekken voor op de bovenarmen en de bovenbenen. De plekjes zijn ook kleier (ongeveer 1-6 mm in doorsnede). Psoriasis guttata treedt vaak op na een infectie met streptococcen. Na een aantal maanden gaat deze aandoening vanzelf over.

Psoriasis erythordermie:

Hierbij is het hele lichaamsoppervlak aangedaan. Hierbij ligt de nadruk niet op schilfers, maar op roodheid van de huid. Deze ernstige variant van psoriasis komt gelukkig niet vaak voor. Omdat de hele huid is aangedaan verliest een patiënt veel vocht, veel voedingsstoffen en kan de patiënt uitdrogen. Verder is er een belangrijk afweersysteem onwerkzaam geworden (de huid is namelijk een barrière tegen bacteriën) en kunnen er daardoor allerlei infecties optreden.

Psoriasis pustulosa:

Dit is een acute vorm van psoriasis, waarbij er psoriasisplekken zijn met allerlei blaasjes. In die blaasjes zit pus (vandaar de naam pustulosa). De blaasjes zijn meestal kleiner dan 5 mm. Veel patiënten hebben koorts en de huid is ontstoken. Na een paar dagen gaat de koorts weer weg.

Psoriasis palmaris/plantaris:

Bij een psoriasis palmaris is er sprake van een psoriasis die alleen op de handpalmen zit. Bij een psoriasis plantaris zit de aandoening aan de onderzijde van de voeten. De symptomen zijn hetzelfde als bij een psoriasis vulgaris, alleen de lokatie is anders.

Psoriasis unguum:

Bij deze vorm van psoriasis zijn de nagels aangedaan. Meestal zijn de nagels van de handen aangedaan, minder vaak zijn de nagels van de tenen aangedaan. Mensen met deze variant van hebben gelig verkleurde nagels, putjes in het nageloppervlak en brokkelige nagels.

Psoriatische artritis:

Dit is zijn ontstekingen van de gewrichten die erg op reuma lijken. Dit komt vaak bij een huidafwijking voor. De oorzaak van deze vorm van seronegatieve polyartritis is nog niet helemaal bekend.

Psoriasis inversa

Meestal zijn de buigzijden van de ledematen aangedaan bij psoriasis. Bij psoriasis inversa is dit precies andersom en zit de aandoening juist aan de buigzijde van de ledematen. Het onderscheid met eczeem is dan ook moeilijk te maken.

Psoriasis capitis

Hierbij komt de psoriasis voor op de behaarde hoofdhuid. De klachten zijn hetzelfde als bij een psoriasis vulgaris, maar de plaats is anders.

Behandeling van psoriasis

Lees verder over het onderwerp: behandeling van psoriasis

 

Links:startkabel (psoriasis)