Poliomyelitis (in de volksmond polio of kinderverlamming) is een ernstige ziekte. Gelukkig wordt hier in Nederland tegen gevaccineerd. Hier kunt u lezen wat polio is, waarom er tegen wordt gevaccineerd en wat de behandeling inhoudt.
Wat is poliomyelitis?
Poliomyelitis wordt ook wel polio of kinderverlamming genoemd. Het is een virusziekte die de grijze stof in het ruggenmerg laat ontsteken. Het wordt veroorzaakt door het poliovirus (een enterovirus uit de groep van de picornavirussen). Het virus wordt verspreid via de ontlasting van besmette personen. In Nederland komt polio nog maar zeer zelden voor. Deels doordat er tegen gevaccineerd wordt en deels door de verbeterde (hygiënische) leefomstandigheden.
Welke symptomen geeft poliomyelitis?
Het overgrote deel van de personen die besmet raken met het poliovirus krijgen geen klachten. Dit geldt voor ongeveer 95% van de gevallen. Als er toch klachten optreden, dan zijn dat de volgende:
- een deel van de patiënten krijgt klachten die je bij ieder virus kunt verwachten zoals koorts, keelpijn en slapheid
- bij minder dan 1% van de gevallen komt er daadwerkelijk een onsteking in het ruggenmerg en treden er verlammingen/spierzwaktes op, die niet meer overgaan.
- bij kinderen die nog in de groei zijn kunnen er allerlei misvormingen optreden als gevolg van de verlammingen
- in zeer zeldzame gevallen kunnen kinderen overlijden aan poliomyelitis (dit als de ademhalingsspieren aangedaan zijn)
Hoe wordt poliomyelitis behandeld?
Er bestaat geen behandeling tegen poliomyelitis. De beste manier om deze ziekte te bestrijden ligt dan ook in preventie: vaccinaties en een goede hygiëne. Verder is het bekend dat hoger de leeftijd waarop iemand de ziekte oploopt, hoe beter de prognose.
In Nederland is poliomyelitis een zogenoemd A-ziekte. Dit houdt in dat een arts zelfs bij vermoeden van deze ziekte dit moet doorgeven aan het RIVM. De bedoeling hiervan is dat een epidemie zo snel mogelijk kan worden opgespoord en gestopt.
Vaccinatie tegen poliomyelitis
In Nederland wordt al vele jaren gevaccineerd tegen poliomyelitis in de vorm van de DKTP-prik. Omdat in Nederland zeer veel mensen gevaccineerd zijn (meer dan 90%) komt de ziekte vrijwel niet meer voor. De laatste polio-epidimie in Nederland was in 1992 in Streefkerk, buiten de zwaargerformeerde gebieden (waar niet gevaccineerd wordt) komt polio helemaal niet meer voor.
Wanneer is poliomyelitis uitgeroeid op deze wereld?
Poliomyelitis is een van de ziektes waarvan het mogelijk is om heel de ziekte uit te roeien. Dit is een aantal jaar geleden ook bijna gelukt. Helaas zijn er een aantal landen die vanwege geloofsovertuigingen het vaccinatieprogramma hebben afgeschaft. Hierdoor neemt de laatste jaren het aantal besmettingen met het poliovirus weer toe.
Bronvermelding
RIVM